Mektić: Očekujemo eskalaciju problema sa migrantima

Prošle godine, oko 25.000 migranata sa Bliskog istoka, sjeverne Afrike i Azije prošlo je kroz BiH u nadi da će ući u EU kroz susjednu Hrvatsku, koja je članica bloka, piše “Srna”.

Mektić je podsjetio da je oko 22.000 migranata uspješno prošlo BiH, dok je nekoliko hiljada i dalje u prihvatnim centrima.

“Očekujemo eskalaciju problema sa migrantima, ne samo u BiH već i duž te rute”, rekao je Mektić u intervjuu za AFP.

Prema njegovim riječima, informacije zvaničnih institucija, uključujući evropskih govore o tome da se oko 70.000 migranata, koliko ih je sada u Grčkoj, kreće prema zapadnoj Evropi.

“To nije samo problem BiH. Mi želimo da budemo dio evropskog rješenja, ali EU ne može da se dogovori oko rješenja. Ovim ilegalnim migracijama jednostavno je dozvoljeno da nastave”, rekao je Mektić.

On je rekao da BiH, siromašna i paralisana fragmentisanim vlastima, ne posjeduje ni ekonomski ni politički kapacitet da podrži veliki priliv migranata.

Prošle godine, EU je izdvojila oko 9,2 miliona eura kao pomoć BiH u uspostavljanju prihvatnih centara za migrante sa aktuelnim kapacitetom od oko 4.500 ljudi.

Mektić je rekao da BiH razmatra ponudu Mađarske da pošalje policiju da pomogne u graničnim patrolama.

Možda vam se svidi

NAPOMENA:Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Kakanj-x.com. Portal Kakanj-x.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Kakanj-x.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

avatar