Mehmedović: Ako kažete da Bošnjaci u RS nisu sigurni, znat ćemo se braniti

Nakon incidenta sa Aleksandrom Vučićem u Srebrenici, posljedice po sigurnost Bošnjaka u RS-u su očigledne u sjeni rasprave o tome ko je organizovao napad na Vučića, kao i rasprave o referendum u RS-u, podižu se nacionalne tenzije do usijanja…pa je ionako težak život Bošnjaka u RS-u dodatno ugrožen nesigurnošću, stoji u saopćenju Šemsudina Mehmedovića, poslanika u PD PSBiH.
Ukoliko RS, MUP RS-a, Vlada, njen Predsjednik, Sudstvo i Skupština, tj. sve institucije RS-a, nisu u stanju ili ne žele zaštiti povratnike Bošnjake, pružiti im sigurnost, ali i sankcionisati počinjene napade, pokušaje ubistva, izazivanje međunacionalne mržnje, i drugih opasnih delikata protiv Bošnjaka kao i svih drugih u RS-u, smatrat ćemo to namjernom strategijom i provedbom velikosrpske politike genocida i etničkog čišćenja – navodi se dalje, dodajući da će to smatrati rušenjem Dejtonskog sporazuma.

Dalje se navodi da je sljedeća poruka zbog svega toga da imamo pravo na samoodbranu.

Ovom prilikom poručujem da ćemo se znati organizirati i odbraniti kao što smo to znali i u odbrani BiH od posljednje agresije, ako kažete da Bošnjaci nisu sigurni u RS-u.

Umjesto da se natječemo u dobru, da otvaramo nove fabrike, pokrećemo nove pogone, proizvodnju, poljoprivredu, poruke iz RS-a koje nam šalju i dalje ostaju na razini srednjeg vijeka, ali urezane na grudima isprebijanih povratnika Bošnjaka.

Od farse u Srebrenici nije prošlo ni nekoliko dana kada sam reagovao sa upozorenjem da je za evropsku sigurnost trenutno najveća opasnost 30.000 naoružanih četnika i njihov fašistički pokret zatrovan retrogradnom ideologijom uništenja svega što je drugačije.

Na žalost nismo morali dugo čekati, napad na povratnika Bošnjaka u Kotor Varoši bio je još jedan jasan odgovor i potvrda četničkih prijetnji ne samo po sigurnost i mir u BiH, već cijelu Evropu.

S ovog mjesta ponovno pozivam nadležne instance u državi, kao i predvodnike demokratije u Evropi i Svijetu da zaustave ovakve aktivnosti jer posljedice mogu biti pogubne po stabilnost regiona, a što je vjerovatno težnja nekih političkih mentora Srbije i RS-a – stoji u saopćenju Mehmedovića.

Izvor:NAP

Možda vam se svidi

Comments are closed.