Mehmed Baždarević: Igrače i posjećujem zbog pada forme nakon Brazila

0

Nestrpljenje da što prije počne s konkretnim poslom u glasu Mehmeda Baždarevića osjetilo se još kada je izabran u decembru. Sada, iako je do prvog okupljanja ostalo još oko dva mjeseca, on nema mira.

Već je duboko zaglibio u posao koji nam je nevidljiv, jer nije riječ o utakmicama, treninzima sa Zmajevima, piše “Dnevni list”.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

No, ovo je vrlo, vrlo važan period za reprezentaciju, sada se stvaraju temelji za eventualni povratak u kvalifikacijama. Mehmed Baždarević zna da mu je svaki dan analize situacije dragocjen.

Od dana izbora, 13. decembra 2014. godine, stalno je isticao kako ima jasan plan i koji su prvi koraci koje će poduzeti. Naglašavao je kako planira posjetiti sve reprezentativce u njihovim klubovima, kao i one koji kucaju na vrata A tima. I baš to je i radio u proteklom periodu. Kilometre je nemilosrdno gazio…

– Bio sam u Engleskoj, Italiji, Belgiji, planiram uskoro u Njemačku, Tursku, Hrvatsku, ispalio je kao iz puške.

– U ovom trenutku nemam drugog izbora nego posjetiti ih sve u klubovima, jer pred nama je izuzetno, izuzetno, izuzetno težak posao, dodao je.

O imenima potencijalnih novih Zmajeva, a koje je u međuvremenu gledao, nije htio. Nije da je riječ o poslovnoj tajni, Baždarević jednostavno želi to raditi neometan.

– Reći ću ovako. U Italiji sam gledao sve naše igrače, a vi znate koji su.

Ono što je odlučio službeno prokomentirati, slučaj je Marija Vrančića. Veznjak Paderborna, jedan od najboljih igrača sredine terena u 2. Bundesligi, dobio je državljanstvo i sada je tu na dispoziciji.

– To je sigurno dobra vijest. Dobili smo kvalitetnog igrača.

A što je Meša, dozvolit ćemo si da ga zovemo tako, rekao svim igračima koje je ove zime posjećivao? Što im je mogao reći?

Činjenica da je velika većina njih nakon nastupa na Svjetskom prvenstvu pala u formi bila je već dovoljno dobar povod da se sa svakim od njih nađe oči u oči.

– Na Svjetskom prvenstvu to je izgledalo dobro, ali da, pad forme nakon toga se osjetio kod dosta njih. Zato mi je cilj što prije podići ih koliko mogu. Sigurno bi bilo lakše da nije tako, ali baš zato sam ih obilazio, da im dam do znanja da imaju moje povjerenje, da igraju važnu ulogu u reprezentaciji. Posebno se to odnosi na nositelje igre.

Baždarević je očito složio detaljan plan zasnovan dijelom i na iskustvu s kojim je došao u reprezentaciju. Jer još ranije je isticao kako dosta igrača poznaje od prije, kako tu nije, kako kaže narod, banuo, a povrh svega naglašavao je da ne planira praviti neke iznenađujuće poteze.

– Svima sam im iznio svoje viđenje, kako želim da se ponašaju. Sa moje strane…, neće tu biti nekih radikalnih promjena. Nastojat ću prije svega dodati svježe krvi. Nadam se da će kod svih njih natjecateljska forma što prije ozdraviti.

Uz taj posao proputovanja po Europi imao je izbornik posla i u Savezu. Prošle sedmice popunjavan je njegov stožer, a sve nije završeno. Zapelo je oko izbora trenera golmana. Pomalo nepotrebno s obzirom da je dolazak Baždarevića zapravo bila sjajna prilika za svjež početak. Početak bez nekih repova…

– Da se razumijemo. Imao sam ja pravo glasa. Isto tako svjestan sam da se traži najbolje rješenje, da postoji procedura koja je takva kakva jest. Nije to nešto strašno, nije problem potrošiti koji dan na takve stvari, ali idemo to što prije završiti to kako bi se mogli baciti na konkretan posao. Jer nemamo puno vremena da se pripremimo za tu prvu utakmicu (s Andorom, op. a.), koji je itekako važna.

Jasno da je to bila nepotrebna “kočnica”, no Baždarević za sada očekivano drži svoj kurs, pokušava djelovati kao da ga to ne smeta. Možda je miran jer zna da je i on odigralo ulogu u nastojanju da si olakša posao – njegov dugogodišnji klupski suradnik Stephane Gilli bit će desna ruka i u reprezentaciji.

– On je analitičar utakmica, ali ima i licencu za tjelesnog preparatora. On je dakle trener čije su mi opservacije kod pripremanja utakmica jako bitne. Dvanaest godina smo radili zajedno. Igračku mu je karijeru u 21. godini prekinula teška ozljeda, nakon čega se posvetio poslu koji sada radi. Nikada nije želio biti prvi trener, i školovao se da bude asistent, rekao je šef Zmajeva, a onda i podcrtao jedan detalj.

– Važno mi je naglasiti da ga nisam nametnuo, nego predložio Savezu. Meni osobno puno znači što je on tu, ali važnije od toga, mislim da nam može puno toga dobroga donijeti. Kada bude trebalo, bit će na dispoziciji i za druge naše selekcije.

Baždarević je otkako izabran manje-više stalno u Sarajevu, no test utakmice premierligaša nije gledao.

– Planiram ih gledati, ali ne još. U ovom periodu i sami treneri u klubovima izjavljuju da je fokus još na dizanju snage. Gledat ću ih kada počne prvenstvo. Sada moram postaviti neke prioritete, ne mogu na sve strane. – poručio je selektor Baždarević na kraju razgovora za “Dnevni list”.