Mehić: Novi Zakon o radu nam treba kako bismo izbjegli totalno urušavanje sistema

Prijedlog Zakona o radu koji je usvojen na Vladi Federacije BiH (FBiH), podigao je veliku prašinu prethodnih dana. Savez samostalnih sindikata BiH negoduje i najavljuje proteste zbog ovog poteza, dok Vlada FBiH ističe da se ova reforma morala provesti, da novi zakon nudi mnogo veća prava uposlenicima od prethodnog, koji je štitio samo “povlaštene“, odnosno uposlene u javnoj upravi, energetskom i telekomunikacijskom sektoru i sličnim oblastima.

U razgovoru za Klix.ba direktor Agencije za zapošljavanje Posao.ba Edin Mehić komentariše novi Zakon o radu. Napominje da je prethodni zakon bio jedan od najstarijih u Evropi.

“Mi u BiH imamo veoma loše ekonomske pokazatelje, imamo najmanje poslodavaca po glavi stanovnika, kao i veliku stopu nezaposlenosti mladih ljudi. Reforma je neminovnost i zato je bio potreban novi Zakon o radu. Ne mogu još dati konačni komentar na zakon dok on ne bude usvojen u Parlamentu FBiH, ali mogu reći da se ovim zakonom nudi određena fleksibilnost i daju veća prava radnicima“, rekao je Mehić za Klix.ba.

Ističe da postoje strukture u FBiH koje bilo koji spomen novog Zakona o radu doživljavaju kao katastrofu.

“Ohrabrujem Vladu FBiH da krene u reforme. Da li ćemo odmah imati idealan zakon, vjerovatno nećemo. Ali negdje se mora početi, jer trenutni zakoni ne prate prilike na tržištu. Ono što je bitno jeste da u prošlom zakonu uopšte nije postojala nužnost pismenog obrazloženja ugovora o radu. Novi zakon to jasno propisuje. Sada će sve stavke dogovora između poslodavca i uposlenika morati biti date napismeno. Novim zakonom je također planirana borba protiv diskriminacije što je globalni fenomen. Mislim i da će ograničeni radni odnos pomoći poslodavcima da lakše uđu u nova zapošljavanja“, kazao je Mehić.

Prema provedenim istraživanjima, 75 posto poslodavaca u BiH, čak i kada imaju potrebu za radnicima, ne usuđuju se da šire poslovanje i zapošljavaju veći broj ljudi.

“To je apsurdno, jer kada imate mogućnost da se širite na tržištu, ne trebate se libiti da zapošljavate nove ljude. Ovo su sve posljedice starog Zakona o radu. Često se znalo desiti da zakon zloupotrebljavaju pojedini radnici recimo sa fiktivnim bolovanjima. Poslije nekoliko tužbi, poslodavac kaže: ‘kada ulazim u ove probleme neću više širiti biznis i zapošljavati nove ljude'“, pojasnio je Mehić te dodao da je to jedan od razloga ekonomskog stagniranja.

Dodaje kako u realnom sektoru u BiH radi svega 17 posto ljudi, a to su oni koji praktično pune budžet.

“Oni stvaraju dodatnu vrijednost. Svi ostali su na budžetu i slično. Ukoliko želimo izbjeći ne samo grčki scenarij, već i totalno urušavanje sistema, mi moramo odmah krenuti u reforme i mijenjati zakone. Realni sektor ovdje praktično nema glasa. Ako ova država želi napredovati, cijeli fokus mora biti na razvijanju realnog sektora“, rekao je Mehić.

Smatra da je ogromni pomak ukidanje neravnopravnosti u platama, jer su često muškarci i žene različito plaćeni.

“Radnici novim Zakonom o radu dobijaju zaštitu i mogu uticati na otklanjanje te diskriminacije. Što se tiče fleksibilnosti ugovora o radu, zbog kretanja na tržištu, danas niko ne može nuditi ugovor na neodređeno vrijeme, jer tada poslodavci neće pokretati nove biznise. Također, prema novom zakonu svi radnici će morati imati ugovor o radu. Prije to nije bio slučaj, jer je poslodavac mogao primiti radnika, dogovoriti neku osnovnu platu i nije bio dužan detaljno regulisati radni odnos sa uposlenikom“, zaključio je Mehić.

Možda vam se svidi

Comments are closed.