Megapopularna serija Sulejman Veličanstveni dobija svoj nastavak

Vodimo vas na putovanje u prošlost, uz protagoniste nove historijske televizijske serije pod nazivom ‘Veličanstveno stoljeće: Sultanija Kösem’
Megapopularna turska serija “Veličanstveno stoljeće”, na širim prostorima Balkana poznata i pod nazivom “Sulejman Veličanstveni”, koja je širom svijeta prikupila simpatije miliona gledalaca, oprostila se sa publikom prije godinu dana. Serija je okončana, ali su utisci živi i do današnjeg dana.
Produkcijska kuća je odlučila nastaviti legendu, pa će planetarno popularna serija dobiti i svoj nastavak, pod nazivom “Veličanstveno stoljeće: Sultanija Kösem” (Muhteşem Yüzyıl Kösem).
Prva epizoda Sultanije Kösem emitovaće se u oktobru mjesecu ove godine. Već su sašiveni kostimi za tursku glumicu Hülyu Avşar, koja će glumiti sultaniju Safiye. Osim nje, u ovoj će se seriji pojaviti i Beren Saat, koju smo vidjeli u serijama “Za šta je kriva Fatmagül?” i “Zabranjena ljubav”, te mladi Ekin Koç iz serije Sana Bir Sir Verecegim.
Haseki Mâh-Peyker Kösem Valide Sultan
Sultanija Kösem (Beren Saat) ili Mahpejker rođena je 1590. godine, ali kao Anastasia, kći grčkog sveštenika, sa ostrva Tinos. U palaču Topkapi je stigla kao konkubina. Njeni talenti i inteligencija nisu promakli pažnji osmanskog sultana Ahmeda I. Kösem je bila jedna od najistaknutijih žena u osmanskoj historiji. Sa samo 15 godina se udala za sultana Ahmeda I čime je postala i “Haseki sultanija” (koja mu je rodila naslijednika).
Sultan Ahmed I
Sultan Ahmed I (Ekin Koç) na tron je zasjeo 1603. godine, naslijedivši svog oca Mehmeda III. Poslije sultana Sulejmana, bio je jedan od turskih vladara koji se najviše interesovao za državna pitanja. Preminuo je u 27. godini života, zbog bolesti (tifusa).
Sultanija Safiye
Sultanija Safiye (Hülya Avşar) rođena je 1550. godine, pod imenom Sofija. Njen otac je bio venecijanski guverner. Zarobljena je prilikom putovanja po Mediteranu, a završila je na tržnici roblja u Istanbulu. Njen kupac je bila sultanija Nurbanu, ali je platila cijelo bogatstvo i dala joj novo ime – Safiye. Nešto kasnije, bila je jedna od žena u haremu sultana Murata III, a kasnije je postala i njegova supruga. Sultanija Safiye je takođe zabilježena kao sposobna ličnost u državnoj administraciji. Postoje priče i da je bila umiješana u ubistvo Mehmet-paše Sokolovića, ali i u smaknuće Jemišči Hasan-paše. Umrla je 1619. godine. (Izvor: http://www.trt.net.tr/)
Možda vam se svidi

Comments are closed.