10 C
Kakanj
Četvrtak, 6 Maja, 2021

Međugorje i Visoko bi mogli godišnje privući dva miliona turista

Osnivač Fondacije “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca” Semir Osmanagić izjavio je danas da su dvije globalne turističke destinacije u BiH Međugorje i Visoko.

– Te dvije lokacije u BiH bi godišnje mogle privući dva miliona posjetilaca koji bi onda obišli i druge dijelove zemlje – rekao je Osmanagić na sesiji Kruga 99 kao uvodničar o temi “(Ne)iskorišteni turistički potencijal Bosne i Hercegovine”.

Po njegovim riječima projekt koji vodi već 12 godina od otkrića piramida u Visokom postao je najaktivnija arheološka lokacija na svijetu.

– Svi svjetski mediji bili su u Visokom promovirajući BiH na drugačiji, pozitivan način kao zemlju turizma, istraživanja i zemlju piramida – rekao je Osmanagić.

Dodao je da je problem u BiH što politički menadžment nema viziju razvoja zemlje, te da bi zemlja morala ponuditi strategiju zasnovanu na pet elemenata – voda, hrana, energija, komunikacije i turizam.

Osmanagić smatra da bi fokusiranjem na tih pet oblasti BiH mogla postati srednje razvijena evropska zemlja, ali uz osnivanje jakog antikorupcijskog biroa te svođenje vlasti sa pet na dva nivoa i smanjenje administracije za 75 posto.

- MARKETING -
IzvorFENA

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO