Medicinari iz RS-a zbog boljih plaća odlaze u Federaciju BiH

Granulić je dodao da ljekari u RS odlaze iz javnog u privatni sektor, a manje od medicinskih sestara i tehničara napuštaju RS.

Plaće srednjeg medicinskog kadra u Republici Srpskoj (RS) od 1.oktobra bit će povećane u prosjeku za 50 do 60 KM, te za oko 200 KM za ljekare – potvrdio je danas Milenko Granulić, predsjednik Sindikata zdravstva i socijalne zaštite RS.

Povećanje je rezultat jučerašnjeg dogovora premijera Radovana Viškovića i predstavnika sindikata u oblasti zdravstva da cijena rada bude 145 KM, umjesto dosadašnjih 135 KM.

Sastaknu su prisustvovali predstavanicima tri sindikata u oblasti zdravstva, a Granulić je na konferenciji za novinare u Banjoj Luci rekao da je time ispunjen samo prvi dio njihovih zahtjeva te da je to prvo povećanje plaća u zdravstvu nakon 10 godina.

– Naš zahtjev je bio da se od 1. decembra ili najdalje od 1. marta ide s povećanjem cijene rada za još pet posto, te krajem godine za još toliko, a kako bi se pokušao ublažiti odlazak zdravstvenih radnika iz RS – rekao je on.

RS je, kaže, napustilo oko 400-500 članova tog sindikata, medicinskih sestara i tehničara, ali se tačan broj se ne zna, jer pojedinci odlaze odmah nakon školovanja.

Granulić je rekao da pojedini zdravstveni radnici odlaze iz RS u Federciju BiH, jer tamo, kako kaže, imaju daleko veće plaće. Naveo je i primjer dvojice anesteziloga, koji su iz bolnice u Srpcu otišli u Sarajevo.

Granulić je dodao da ljekari u RS odlaze iz javnog u privatni sektor, a manje od medicinskih sestara i tehničara napuštaju RS.

Na jučerašnjem sastanku je dogovoreno i da se ide na izmjene zakona o plaćama, jer nije povoljan za zdravstvene radnike te sindikati traže da se u taj sistem vrate kolektivni ugovori te da se plaće više ne povećavaju linearno.

Možda vam se svidi

NAPOMENA:Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Kakanj-x.com. Portal Kakanj-x.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Kakanj-x.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

avatar