Masovni protesti u Londonu protiv mjera karantina

0

Odredbe o obaveznom nošenju zaštitnih maski su pooštrene, kao i kazne za nepoštivanje mjera

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Na hiljade demonstranata okupilo se ispred Trafalgar trga u Londonu, kako bi izrazili protest protiv mjera karantina i mjera socijalnog distanciranja, uvedenih kako bi se spriječilo širenje COVID-a 19.

Londonska policija upozorila je demonstrante da poštuju mjere distanciranja. Iz policije je još prije početka protesta saopćeno da će pripadnici organa reda demonstrantima najprije objasniti da moraju da poštuju mjere distanciranja, ali da će morati da primjene odgovarajuće mjere, ukoliko oni to odbiju uraditi, prenosi “Al Jazeera Balkans“.

Na početku protesta policijski službenici viđeni su kako se nalaze oko grupe demonstranata, među kojima mnogi nisu nosili zaštitne maske, ali im se nisu suprotstavljali, prenosi Tanjug, pozivajući se na Associated Press.

Londonska policija upozorila je demonstante da poštuju mjere distanciranja i nose zaštitne maske.

Demonstracije su ogranizovane u trenutku u kojem se parlament priprema za reviziju zakona o COVID-u 19 i u kojem je vlada uvela nove restrikcije kako bi kontrolisala širenje virusa. Neki zastupnici kritikovali su vladu zbog uvođenja novih mjera bez prethodnog odobrenja parlamenta.

Vlada Velike Britanije je ranije u toku ove sedmice saopćila da će barovima i restoranima na nivou čitave zemlje biti zabranjeno da rade nakon 22 sata.

Odredbe o obaveznom nošenju zaštitnih maski su pooštrene, kao i kazne za nepoštivanje mjera.

Okupljanje više od šest osoba je zabranjeno, izuzev u slučaju protesta. Na protestima može biti okupljen veći ljudi, pod uvjetom da ogranizatori prilože procjenu rizika za organizovanje skupa i da poštuju mjere socijalnog distanciranja.