Maslac nije “najgore” što možete staviti na krišku hljeba: Ove namirnice su masnije

Maslac je došao na zao glas jer sadrži visoku koncentraciju zasićenih masnih kiselina koje su povezane s podizanjem krvnog pritiska i lošeg holesterola u krvi. Međutim, maslac nije „najgore“ što možete da stavite na krišku hljeba.

1. Kokosovo ulje

U jednoj kašikici kokosovog ulja nalazi se čak 11,8 grama zasićenih masnih kiselina što ga čini rekorderom u kategoriji namirnica s visokim udjelom zasićenih masti. Umjesto kokosovog ulja bolje koristite suncokretovo ili maslinovo ulje.

2. Kozji sir

Mekani kozji sir lijepo se razmazuje po hljebu, ali jedno serviranje (oko tridesetak grama) ima čak 6 grama zasićenih masnih kiselina, pa ga je bolje jesti tek povremeno.

3. Mlijeko sa smanjenim udjelom masnoće

Svi znamo da je mlijeko prepuno masti, ali iznenađuje da mlijeko sa smanjenom količinom masti – npr. ono od 2 posto i dalje značajno narušava pojedina pravila zdrave ishrane. U 200 ml ovog mlijeka nalazi se oko 3 posto zasićenih masnih kiselina.

4. Maslac od kikirikija

Od običnog maslaca masniji je onaj što se pravi od kikirikija. U dvije kašike ove američke poslastice, što se proširila i domaćim jelovnicima, nalazi se oko 3,4 grama zasićenih masnih kiselina.

5. Tamna čokolada

Čak i ako možete da se suzdržite kad je racionalna konzumacija čokolade u pitanju, moglo bi vas iznenaditi da 30 grama ove tamne poslastice i dalje sadrži 6 grama zasićenih masnih kiselina, što je otprilike duplo više nego maslac. (stvarukusa.rs)

Možda vam se svidi

Leave A Reply