Mapa najpopularnijih prezimena u regiji

Prezime Horvat najčešće je prezime u Hrvatskoj, ali i Slovačkoj. U Hrvatskoj ga nosi 22 hiljade ljudi, a sama riječ horvat mađarski je naziv za Hrvata, stoga je to prezime dobar indikator da osoba ima hrvatske korijene, istraživala je AJB.

Horvat je jedno od najčešćih imena u Mađarskoj i Sloveniji.

U Srbiji je najčešće prezime Jovanović, u BiH Hodžić, u Albaniji Hoxha, a u Makedoniji Stojanovski.

U interaktivnoj mapi navedeno je po deset najpopularnijih prezimena u zemljama regije.

Stranica Forebears skuplja genealoške podatke iz brojnih historijskih knjiga iz cijelog niza zemalja, a zatim prikupljene podatke svrstava po mapi svijeta.

Prema podacima te stranice, najčešće prezime na svijetu je Wang, ima ih više od 76 miliona.

Popularno prezime u zemljama engleskog govornog područja je Smith (Kovač, Kovacs), a ukupno u svijetu ima ih nešto više od četiri miliona.

Najčešća prezimena u svijetu su:
Wang (Kina)
Devi (Indija)
Zhang (Kina)
Li (Kina)
Liu (Kina)
Singh (Indija)
Yang (Kina)
Kumar (Indija)
Wu (Kina)
Xu (Kina)

(Foto: AJB /Oslobodjenje.ba)

Možda vam se svidi

<b>NAPOMENA:</b>Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Kakanj-x.com. Portal Kakanj-x.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Kakanj-x.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

avatar