Mandra bio za Osmanovića. Denis Zvizdić novi mandatar

Na jučerašnjoj sjednici Predsjedništva SDA od 28 članova, 17 je glasalo „za“ Denisa Zvizdića koji je bio kandidat za mandatara za novi saziv Vijeća ministara BiH, osam je bilo suzdržano, a tri nisu prisustvovala sjednici, piše bh. novinska agencija Patria.

Drugi kandidat za mandatara bio je Adil Osmanović i kako nam je pojasnio izvor iz vrha rukovodstva SDA, sigurno bi prošao da je glasanje bilo tajno.

Oni koji su do samog čina izjašnjavanja bili za Osmanovića, kada je zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović kazao da je njegov kandidat Zvizdić, promijenili su mišljenje jer očekuju neku od pozicija u izvršnoj vlasti.

Ipak, osam članova je bilo suzdržano ne krijući tako svoje neslaganje s Izetbegovićevim izborom, i to Adil Osmanović, Sadik Ahmetović, Ramiz Salkić, Salko Sokolović, Zijad Hadžiomerović, Nermin Mandra, Josip Jurišić i Sejad Delić.

Salmir Kaplan koji se tokom diskusija izjasnio da će glasati za Osmanovića, napustio je sjednicu nakon što se posvađao sa Zijadom Hadžiomerovićem.

Na sjednicu nisu došli Mirsad Kukić, te kako saznajemo iz nepoznatih razloga i Hikmet Hodžić iz Livna koji je jučer tokom dana bio u zgradi Vlade FBiH, ali se poslije nije pojavio u Centrali SDA.

Kada se pogleda teritorijalno odakle dolaze članovi Predsjedništva koji su bili suzdržani očigledno je da hercegovačka SDA, struja iz Republike Srpske te jedan dio sarajevske nisu Izetbegovićevi ljudi.

Kako je ostalo još pet mjeseci do redovnog Kongresa SDA koji se održava u maju, jasno je da slijedi buran period, te da su pukotine unutar stranke, odnosno podjela na ZA i PROTIV Bakira Izetbegovića više nego vidljive.

Očekivati je da će biti još veće, posebno ako se uzme u obzir da se u Kantonalnom odboru Sarajevo sprema uveliko smjena Denisa Zvizdića s mjesta predsjednika, čime Izetbegovićeva struja slabi u najjačoj stranačkoj organizaciji u državi.

Možda vam se svidi

Comments are closed.