Mama, ja ne želim da idem u Njemačku!

Koliko sam samo puta u proteklih 19 godina, nakon što se pojavio, pogledao epsko filmsko ostvarenje Ridleyja Scotta, film “Gladijator”.

Toliko volim poruke koje nosi spomenuti film i ono što sam film predstavlja. Na nekoj vlastitoj vječnoj listi filmova postavio bih ga na treće mjesto nakon “Iskupljenja u Shawshanku” i “Schindlerove liste”. Lik Maximusa Decimusa Meridiusa, kojeg glumi veliki Russell Crowe, je jedna od najboljih glumačkih rola koje je neki glumac imao u filmu, pa nije ni čudo što je australski glumac lako dobio Oscara za ulogu u ovom filmu. Volim uzimati one skrivene poruke iz filma i nekako ih pretapati u život, praviti poređenja teškog života Španjolca, glavnog protagoniste filma, sa određenim životnim situacijama u kojima se nalazi današnji čovjek, u 21. stoljeću, piše “Source“.

Maximus Decimus Meridius

 

Gladijatorska krv, znoj svestranog borca čije je srce davno premašilo sve visine svetoga Olimpa, ona njegove hiperaktivna zaluđenost i posvećenost koja nam govori da se ljudske granice iznova i iznova mogu pomjerati. Maximus Decimus Meridius. Simbol uspjeha. Maximus Decimus Meridius. Simbol otpora. Maximus Decimus Meridius. Simbol žrtve. Maximus Decimus Meridius. Simbol krvi i znoja. Maximus Decimus Meridius. Gladijator svih gladijatora. Maximus Decimus Meridius – šampion!

 

“Are you not entertained?! Are you not entertained?!”

 

Ima jedna fotografija koja se u posljednjih nekoliko dana stalno pojavljuje na društvenim mrežama. Fotografija mršavog mladića koji na leđima nosi vreću. Fotografija datira iz 2014. godine, a nastala je u okolini grada Maglaja, grada koji je teško stradao u nezapamćenim poplavama koje su u proljeće 2014. godine pogodile našu zemlju.

 

“U jednoj od maglajskih ulica koja je najviše stradala, sreli smo najveći broj volontera. Među njima bio je i bh. reprezentativac u atletici, Amel Tuka, koji je sa svojim kolegama iz Kaknja došao da pomogne stanovnicima Maglaja u akciji čišćenja. ‘Ovdje smo prvi dan, a ja sam ranije dolazio u Topčić Polje gdje smo obilazili stanovnike i pomagali im, odnosili hranu u druga mjesta koja su pogođena’, pojasnio je tada Tuka”, stoji u jednom medijskom izvještaju koji datira iz maja 2014. godine.

 

Maximus Decimus Meridius. Odmah sam se njega prisjetio. Amel Tuka kao Maximus Decimus Meridius. Gladijator! Ovo je priča o bosanskom Maximusu Decimusu Meridiusu. Ovo je priča o gladijatoru. Ovo je priča o Amelu. I o nama.

 

“Treba ostati čvrsto na zemlji i imati na umu ko nam je sve to podario i omogućio. Isto tako, kada je čovjek u problemima, u teškim trenucima, gdje ne ide kako treba, moraš biti još čvršći, na zemlji i tražiti rješenja, te se nadati. Ja sam čovjek koji živi uvijek u nekoj nadi, uvijek mislim na najbolje, ali i živim u tom nekom malom strahu gdje sam sebe priupitam: “Da li sam uradio nešto dobro?” Tako da uvijek živim između to dvoje, pa mi to pomaže da živim umjeren život i da se tako ophodim prema svima. Vjera mi dosta pomaže kada se nalazim u teškim situacijama. Volim, jednostavno, da se osamim, da nađem tu konekciju sa Dragim Bogom, gdje se probudi nada i taj neki lijepi osjećaj da će se brzo proći iskušenje. Uvijek gledam na to kao na iskušenje poslije kojeg slijedi velika nagrada”, rekao mi je nedavno Amel Tuka u intervjuu kojeg sam radio sa njim za novine Preporod.

 

Nešto razmišljam sinoć, koliko je samo ljudi, koliko je samo porodica napustilo Bosnu i Hercegovinu u proteklih nekoliko godina, ili samo u posljednjih godinu dana. Imam hrpu prijatelja koji su zajedno sa svojim suprugama, roditeljima i djecom napustili BiH i sreću potražili na Zapadu. Prijatelj mi nedavno reče da se u Munchenu u posljednje dvije-tri godine, samo u okruženju među njegovim drugovima, rodilo toliko djece da bi mogli da naprave cijeli jedan razred. I ta djeca, umjesto da pohađaju školu u svojoj domovini, ili dovovini svoj roditelja i djedova, ona su primorana da je pohađaju negdje u tuđini. Jer, ne pita dijete koliko košta sreća i prodaje li se ona po pijačnoj cijeni.

 

Mama, ja ne želim da idem u Njemačku!

Možda vam se svidi

Leave A Reply