Malinari zadovoljni ovogodišnjom otkupnom cijenom

Malinari su donekle zadovoljni minimalnom otkupom cijenom koju su ponudili neki od najvećih otkupljivača ovog voća u BiH.

Inače, prije nekoliko dana jedan od najvećih otkupljivača malina u BiH, firma “Herbos Nautre” iz Sarajeva objavila je otkupnu cijenu ovog voća od 2,5 KM.

Proizvođaći smatraju da, iako im ponuđena cijena neće donijeti veliku dobit, makar neće biti na gubitku, za razliku od prošle godine, kada je otkupna cijena bila 1,5 KM.

“Malinari na neki način mogu biti zadovoljni ovom cijenom. U suštini nisu na gubitku”, kazao je Ljubiša Alempić, malinar i predsjednik Udruženja “Vilamet”, koje okuplja malinare iz Bratunca, Srebrenice i Milića.

Dodao je da je ova godina po malinare generalno bila loša zbog velike količine padavina, a ulaganja i troškovi berbe su, kako kaže, posljednjih godinu-dvije porasli.

“U suštini s ovom cijenom malinari nisu u minusu, a nisu ni na nekoj velikoj dobiti, ali je mnogo bolje u odnosu na prošlu godinu, jer kada se uzme cijena od 1,5 i 2,5 – razlika je marka. Takva je cijena i u Srbiji, s tm da oni organsku malinu dodatno plaćaju”, pojasnio je Alempić za “Nezavisne” te dodao da smatra da cijena neće ići iznad dvije i po marke.

Bojan Bundalo, malinar iz Bistrice, kod Banjaluke, rekao je da je, u odnosu na prošlu godinu, otkupna cijena bolja.

“Cijena ide za jednu marku gore. Od te dvije i po marke po kilogramu za berače se da od 0,80 do marke. Samim tim odmah vidite da to nije ta cijena koju mi proizvođači možemo da imamo”, istakao je Bundalo i dodao da je realna cijena 3 marke po kilogramu.

Emir Mahmutović, predsjednik Udruženja proizvođača jagodičastog voća USK, naveo je da ovom cijenom malinari mogu biti zadovoljni.

“Ukoliko je to minimalna cijena od dvije i po marke mislim da je to u redu, da je u odnosu na prošlu godinu mnogo bolje i da bi malinari mogli biti zadovoljni. Mi u USK imamo pola marke podsticaje, tako da izađemo na tri marke i to je sasvim korektno”, smatra Mahmutović.

Podsjetimo, otkupna cijena maline lani je bila oko 1,5 KM po kilogramu, što je izazvalo veliko nezadovoljstvo među malinarima. Nakon toga su mnogi malinjaci su uništeni, što je dovelo do smanjenja prizvodnje maline u BiH.

Možda vam se svidi

avatar