Majka ispisala dijete iz vrtića: “Ne želim da moja kćerka ima debelu vaspitačicu”

0

Kada su u pitanju vaspitači i učitelji, većina roditelja želi da njihova djeca imaju zdrave i primjerene uzore u njima.

Hilary Freeman je jedna od njih. Ona je iskreno progovorila o svojoj želji da njeno dijete ima zdravu učiteljicu, a ne osobu sa prekomjernom težinom.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

“Kada sam vidjela kako izgleda osoba koja se stara o mom djetetu nisam mogla da ostanem imuna. To je bila mlada osoba u dvadesetim godinama koja već sada ima problem sa prekomjernom težinom. Počela sam da se pitam kako će takva osoba moći da odreaguje fizički brzo u situaciji kada treba da spriječi dijete od neke opasnosti?”, izjavila je ona.

To ju je navelo da obrati pažnju i na ostatak osoblja u toj ustanovi. Uočila je da ima još osoblja koje ima problem sa težinom koje po njenom mišljenju šalju djeci poruku da je sasvim ok biti debeo i čak poželjno.

Foto-ilustracija: Profimedia/Sciencephoto RF

“Zbog te zabrinutosti odlučila sam da kćerku više ne vodim u tu ustanovu iako je imala sve dobre preporuke. Umjesto toga upisala sam je u vrtić gdje je osoblje vodilo računa o svom zdravlju i izgledu”, objašnjava Hilary.

Ona je odlučila da nakon mnogo vremena progovori o ovome uprkos osudi i lošim komentarima koji mogu doći od strane javnosti koja bi je smatrala snobom i diskriminatorom. Opravdavala je ispisivanje djeteta iz jednog vrtića i odlazak u drugi time što je ovaj manji i zatvorenijeg tipa.

“Nije politički korektno komentarisati nečiju težinu, naročito reći nešto negativno o gojaznosti. Predaleko smo otišli sa prihvatanjem gojaznosti kod djece i odraslih. Ko god kaže kako biti gojazan nije dobro biva osuđen”, ukazala je.

Prema njenim riječima, pogrešno je shvatanje da je neko rođen sa predispozicijama da bude gojazan i da djeca gojaznih roditelja moraju biti gojazna, prenosi Dailymail. Teško je održavati zdravu tjelesnu težinu jer to podrazumijeva vježbanje i zdravu ishranu, ali gojaznost se može izbjeći.

Foto-ilustracija: Profimedia

“Imala sam poremećaj rada štitne žlijezde i zbog toga se ugojila. Osjećala sam se loše. Trebalo je par godina da lijek da rezultate, a onda još par godina da ja vratim svoju težinu u normalu. Gojaznost može da bude opasna po zdravlje kao i pušenje. Jedini razlog za gojaznost je prekomjerno unošenje kalorija koje ne trošimo. Ne možemo da utičemo na to hoćemo li biti niski ili visoki, mladi ili stari. Ali da li ćemo biti fit ili debeli i te kako zavisi od nas samih”, rekla je Hilary.

Diskriminacija nije dobra, ali ni gojaznost. Treba imati na umu sve zdravstvene probleme i u skladu sa tim voditi računa o ishrani i vježbanju. Da li ćemo biti zdravi ipak u velikoj mjeri zavisi od nas.