“Logori smrti” :”Torture, mučenja, silovanja za preko 200.000 ljudi”

U kakanjskom Domu kulture je pred oko četiri stotine posjetilaca, najviše učenika osnovnih i srednjih škola sa područja Općine Kakanj, premijerno, nakon Sarajeva i Tuzle, prikazan dokumentarni film Avde Huseinovića pod nazivom „Logori smrti“. Kroz ovaj projekat i ovaj film željelo se bar u minimalnom dijelu prikazati vrste tortura, patnji, mučenja i silovanja i ubijanja u 557 logora koji su bili u BiH. Ovaj projekat je i edukativnog karaktera jer se želi prikazati mlađim generacijama da uče o zlu koje se desilo na teritoriju BiH. Cilj je da mladi znaju šta se desilo u BiH, da izvuku pouku i poruku, a to je da je BiH njihova zemlja i kako su se totrure vršile nad njenim stanovništvom kako bi se ona odbranila od agresora.

[doptg id=125]

„Logoraši su populacija koja je doživjela najveće torture, silovanja i ubistva. Kroz logore u BiH je prošlo preko 200.000 logoraša, a njih je ubijeno oko 30.000 dok je silovano preko 25.000 žena. Mi smo započelirealizaciju i drugog projekta pod nazivom „Herceg-Bosna“. U logorima u ovom djelu je mučeno 30.000 logoraša. „- kazao je Jasmin Mešković, predsjednik Saveza logoraša BiH.

Prisutnim posjetiocima su se prije same projekcije filma obratili predsjednik Saveza Logoraša Općine Kakanj Zihnija Bašić, Jasmin Mešković, predsjednik Saveza logoraša BiH, općinski načelnik Nermin Mandra pod čijim je pokroviteljstvom upriličena premijera u Kaknju, te autor dokumentarnog filma „Logori smrti“ Avdo Huseinović te Kakanjka Belma Omičević. Prisutni su se  minutom šutnje i učenjem fatihe sjetili onih koji su svoj život dali u odbrani BiH.

„Naša mladost treba da zapamti, da vidi i ne zaboravi, a nadam se nikada i ne ponovi nikome ono što se desilo logorašima“ – kazao je predsjednik Saveza Logoraša Općine Kakanj Zihnija Bašić.

„U priči o BiH i svemu onome što znači državnost i borba za BiH, zaborav je najveći neprijatelj. Moramo učiniti sve da se ne zaboravi ono što se dešavalo u najtežim godinama borbe za BiH. Zato se moramo podsjećati kroz Muzeje, izrade Monografija i projektovanjem ovakvih dokumentarnih filmova.“ – kazao je načelnik Općine Kakanj Nermin Mandra.

„Raduje me činjenica da vidim ovdje generacije nakon agresije u BiH. Morate znati da je nama od 92-95 bilo zabranjeno da se branimo, imali smo embargo na uvoz naoružanja. Danas je vama zabranjeno da učite u školi o genocidu koji se desio na tlu BiH. Ovi ljudi u filmu su žrtve genocida. Film govori o teškim trenucima koje je naš narod proživio. BiH je bila veliki logor i zato je jako važno da ono što vidite upamtite i prenosite generacijama koje će doći.“ – kazao je autor dokumentarnog filma Avdo Huseinović

kakanj-x

Možda vam se svidi

Comments are closed.