Ljekari će vam moći transplatirati organe nakon smrti bez da ikoga pitaju

Nakon što se u FBiH usvoji novi Zakon o transplantaciji organa i tkiva u svrhu liječenja, ljekari će vam moći transplatirati organe nakon vaše smrti, a da za to nikoga i ne pitaju, izuzev u slučaju ako ste prije smrti isključivo ostavili oporuku da niste saglasni sa darivanjem organa, piše Patria. U svijetu postoje dva modela darivanja organa nakon smrti; jedan model je da čovjek za života ostavi oporuku da je saglasan da daruje organe nakon smrti. Riječ je o takozvanim donorskim karticama.

Drugi model je da ljekari samoinicijativno mogu transplatirati vaše organe nakon smrti, izuzev u slučajevima kada isključivo zabranite transplataciju organa. Ova praksa u svijetu je poznata kao „pretpostavljeni pristanak”, koji se kao model koristi u mnogim razvijenim evropskim zemljama. Mnogo je efikasniji i jednostavniji od prvog modela.

U FBiH se trenutno organi nakon smrti mogu transplatirati na živog pacijenta jedino ukoliko je umrli za života potpisao donorsku karticu. FBiH sada želi promijeniti tu praksu. Inicijativu je pokrenulo Udruženje dijaliznih i transplantiranih bolesnika FBiH. Nakon što novi zakon bude usvojen, FBiH će imati obavezu uspostaviti i registar osoba koje nisu saglasne s darovanjem organa i tkiva poslije smrti.

Iz Federalnog ministarstva zdravlja objašnjeno je za Patriju kako ljekari u FBiH od umrlih neće moći transplatirati organe bez pristanka roditelja, punoljetne djece ili drugih staratelja, čak i nakon usvajanja novog zakona, a ta praksa će biti na snazi sve dok FBiH ne dobije registar osoba koje nisu saglasne s darovanjem organa i tkiva poslije smrti.

(Nap/Foto: Ilustracija)

Možda vam se svidi

NAPOMENA:Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Kakanj-x.com. Portal Kakanj-x.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Kakanj-x.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

avatar