Lice sa naslovnice: Svjetski mediji o stavljanju Dodika na crnu listu SAD-a

Milorad Dodik je postao zvijezda svjetskih medija, iako ne na način koji mu se posebno dopada. Informaciju o stavljanju na crnu listu SAD-a je prenio sve i jedan važniji medij ističući da je predsjednik RS-a označen kao osoba koja krši Dejtonski mirovni sporazum i prijeti stabilnosti BiH.

Jedan od prvih medija koji je prenio ovu informaciju je New York Times koji je objavio vijest novinske agencije The Associated Press. U tekstu se navodi da je Obamina administracija uvela finansijske sankcije lideru bosanskih Srba zbog kršenja uvjeta mirovnog sporazuma koji je zaustavio rat u BiH. Ističe se da je Dodik od strane američkog Ministarstva finansija označen kao osoba koja prijeti nacionalnom suverenitetu BiH, te da se svim državljanima SAD-a zabranjuje da vrše bilo kakve poslove sa njim.

Poznata agencija Reuters također je prenijela vijest o Dodiku, iako su novinari uradili duži tekst o Dodiku umjesto prenošenja puke informacije. U tekstu se između ostalog navodi i izjava neimenovanog američkog zvaničnika koji je kazao da sankcije Dodiku nemaju nikakve veze sa njegovim zahtjevom za vizu.

– Sankcije su rezultat Dodikovih poziva na secesiju, njegovog odbijanja da poštuje Ustavni sud BiH te najava da će se RS povući iz sporazuma o formiranju Oružanih snaga BiH – naveo je ovaj zvaničnik.

Britanski list Financial Times je također prenio vijest o Dodiku. Novinar Andrew Byrne je sankcije Dodiku povezao sa rastućim tenzijama na Zapadnom Balkanu te ruskim utjecajem u ovom dijelu svijeta.

Španska TV kuća Cuatro i niz drugih medija u toj zemlji su objavili vijest o stavljanju Dodika na crnu listu SAD-a.

Podsjećamo, sankcije koje je američko Ministarstvo finansija uvelo Miloradu Dodiku podraumijevaju zabranu putovanja u SAD i zamrzavanje imovine u toj državi, ali i zamrzavanje imovine u svim zemljama koje se pridruže sankcijama.

Milorad Dodik je trebao putovati u SAD na ceremonijalne svečanosti inauguracije novog američkog predsjednika Donalda Trumpa, ali mu je Ambasada SAD-a u Sarajevu odbila izdati vizu.

Možda vam se svidi

Leave A Reply