Lezi hljebu da te jedem – Koji su parlamentarci na “bijelom hljebu“

Na bijelom hljebu će u narednom periodu biti 13 dosadašnjih poslanika u predstavničkom domu PSBIH, i tri bivša poslanika iz Doma naroda.

Taj broj bi se mogao smanjiti jer će neki od njih otići u Nom naroda, a ima  i onih koji odlaze u penziju. Ipak na njihove neto plate izdvojiće se blizu 850 hiljada maraka u narednih godinu dana.

Od 42 poslanika, koliko ih ima u predstavničkom domu PSBIH, njih 27 nije obnovilo mandate. Bijeli hljeb je odboren za 13 poslanika koji su ispunili uslove za produženje radnopravnog statusa. Osim 13 poslanika predstavničkog, na bijelom hljebu će biti i tri poslanika Doma naroda. Naknada za svih 16 poslanika u prosjeku iznosi 4500KM mjesečno, ili 54000 KM godišnje, neto, bez poreza i doprinosa. Kada se na to dodaju porezi i doprinosi ovaj iznos će premašiti milion i 300 hiljada maraka.
Iz HDZ-a BiH će njih troje primati ovu pogodnost, i to Dragan Vrankić, Mato Franjčević i Niko Lozančić.
I iz SNSD ih je takođe troje, Milorad Živković , Slavko Jovičić  i Drago Kalabić.
Darko Babalj iz SDS-a je ostvario ovo pravo. No špekuliše se da će on i Ognjen Tadić biti delegati u Domu naroda, pa tako neće ostvarivati ovo pravo od trenutka kada se Dom naroda formira.

(TV1)

Možda vam se svidi

Comments are closed.