Lavrov stigao u Banju Luku, pogledajte kako je dočekan

Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov, nakon boravka u Sarajevu, doputovao je u Banju Luku, gdje će razgovarati s zvaničnicima Republike Srpske (RS).

Na banjalučkom aerodromu šefa ruske diplomatije dočekala je delegacija Vlade RS-a predvođena premijerkom Željkom Cvijanović.

Lavrov će u pratnji entitetskog predsjednika Milorada Dodika obići temelje srpsko-ruskog hrama i duhovno-kulturnog centra, gdje se okupio veći broj građana.

Nakon razgovora ruskih i zvaničnika RS-a, predviđen je i sastanak kojem će prisustvovati i ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić, koji je u poslijepodnevnim satima doputovao u Banju Luku.

Dodik će danas odlikovati Sergeja Lavrova ordenom Republike Srpske na ogrlici.

Policija RS-a je predzela najviše mjere osiguranja posjete Lavrova Banjoj Luci, a angažovano je oko 1.000 pripadnika MUPRS-a.

Na trasi kretanja postavljene su i ruske zastave, a nose ih i građani koji su se okupili ispred mjesta gdje je 17. septembra osveštan kamen temeljac za igradnju ruskog hrama.

Lavrov je doputovao sinoć u Sarajevo, gdje je danas razgovarao sa članovima Predsjedništva Bosne i Herecgovine i ministrom vanjskih poslova BiH Igorom Crnatkom.

Možda vam se svidi

avatar