Lavrov: Rusija priznaje legitimne interese Turske za uspostavu sigurnosti na granici

Šef ruske diplomacije Sergey Lavrov izjavio je kako Rusija priznaje legitimne interese Turske za uspostavu sigurnosti na njenim granicama, javlja Anadolu Agency (AA).

Lavrov je na sastanku čelnika ruskih obavještajnih agencija u Sočiju naglasio da Moskva zagovara praktičnu saradnju između vlasti Turske i Sirije i to na bazi sporazuma koji je 1998. godine potpisan u Adani i kojim se turskim snagama sigurnosti odobrava da provode antiterorističke operacije i pograničnom pojasu Sirije.

“Praktično vojske dvaju zemalja trebaju odrediti konkretne parametre takve saradnje. Mi smo spremni da pomognemo u tom dijalogu“, poručio je Lavrov.

Lavrov je također potvrdio da su počeli pregovori između delegacija sirijske vlade i terorističke organizacije YPG/PKK-a.

Predsjednik Republike Turske Recep TAyyip Erdogan će 22. oktobra posjetiti Rusiju i u Sočiju razgovarati sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom. Jedna od glavnih tema sastanka bi trebala biti situacija u Siriji sa akcentom na mirovni proces u Idlibu i operaciju “Izvor mira“ koju turske snage od prošle sedmice provode protiv terorista YPG/PKK-a na sjeveroistoku Sirije.

Možda vam se svidi

Leave A Reply