Lakše do dijagnoze stepena fibroze jetre

Multidisciplinarni tim ljekara Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla razvio je statističku metodu za dijagnosticiranje stepena fibroze jetre, čime se može izbjeći  biopsija tkiva prilikom postavljanja dijagnoze. To je veliki benefit za pacijenta, ali i za samu ustanovu, a preciznost  metode je veća od 90%.

Riječ je o kalkulatoru za neinvazivnu procjenu stepena fibroze jetre s hroničnim B hepatitisom zahvaljujući kojoj je moguće izbjeći dvije trećine biopsija. Nakon što je rezultat istraživanja objavljen u renomiranom evropskom žurnalu interne medicine, metoda je postala općeprihvaćena u svijetu.

“Dokazuje prisustvo ili odsustvo fibroze jetre, odnosno ciroze kao zadnjeg stadija fibroze na neinvazivan način, dakle bez biopsije jetre. Na taj način što se određeni parametri koji se odrede iz krvi pacijenta, koji su rutinski, ubace u jednu matematičku formulu i dobijete konačni rezultat”, kaže vođa tima ljekara prof.dr. Nermin Salkić.

Ova metoda mnogo je ugodnija i jednostavnija za pacijenta. Takodjer, donijet će i značajne uštede u ustanovama u kojima bude obavljana jer je biopsija jetre jedna od najkompliciranijih i najskupljih vrsta biopsije. Međutim u UKC-u Tuzla ne misle na tome stati.

“Radili smo u početku za hepatitis B, nastavljamo i za C,a radili smo i za prisustvo žučnih kamenaca u glavnom žučnom vodu. tako da su to jednostavne statističke metode obrade sa kojima možemo raditi”, izjavio je član tima ljekara dr. Predrag Jovanović.

Kako bi metoda dobila što širu primjenu, postavljena je web stranica sa kalkulatorom, kojoj mogu pristupiti ljekari iz bilo kojeg dijela svijeta.

federalna.ba

Možda vam se svidi

Comments are closed.