Lagumdžija: Pokažite uplatnicu o donacijama

Razmjena optužbi između domaćih i međunarodnih zvaničnika o “zloupotrebi” donacija namijenjenih za oporavak od poplava nastavljena je danas pozivom šefa bh. diplomatije strancima da pokažu uplatnicu koja potvrđuje kojoj su instituciji Bosne i Hercegovine dali novac.

Zlatko Lagumdžija, ministar vanjskih poslova BiH, poručio je da se ne želi svađati s našim dokazanim prijateljima, prije svega s Evropskom unijom i SAD. Naglasio je da mu je obaveza reagovati kad strani diplomati iznose neistine, odnosno tvrdnje da su nakon donatorske konferencije u Briselu stranci uplatili donacije institucijama u BiH, ali su one iskorištene za krpljene budžetskih rupa umjesto za pomoć poplavljenom stanovništvu.

“U zadnje vrijeme česti su neprimjereni istupi pojedinih predstavnika nekih stranih predstavništava. Ovo nije moj rat s međunarodnom zajednicom, nego borba za istinu”, kazao je Lagumdžija.

Saniranje posljedica

Zvaničnici američke ambasade u BiH i USAID-a nedavno su javno negodovali što “vlasti u BiH ništa ne rade” na saniranju posljedica majskih poplava i što novac prikupljen na međuanarodnoj donatorskoj konferenciji 16. jula u Briselu koriste da bi pokrili deficite u budžetima.

Ove tvrdnje demantovali su predstavnici vlada oba entiteta ocjenom da u budžete nisu dobili donatorski novac.

Da bi “raspetljao” ovaj nesporazum, Lagumdžija je u četvrtak razgovarao s ambasadorima zemalja članica EU i s Peterom Sorensenom, šefom Delegacije EU u BiH.

Nakon ovog sastanka iz Ministarstva vanjskih poslova BiH saopšteno je da je Sorensen “ovom prilikom rekao da nijedna KM nije uplaćena na račun institucija BiH kao i da nije bilo zloupotreba niti krpljenja budžetskih rupa iz donatorskih sredstava”.

Navode iz ovog saopštenja odmah u četvrtak demantovali su iz Delegacije EU u našoj zemlji, a Lagumdžija je u petak ustvrdio da ništa nije demantovano te novinarima “direktno prenio” sporni razgovor.

Tri pitanja  

“Sorensenu sam postavio tri pitanja. Da li je ijedna KM donatorskih sredstava uplaćena i na jedan račun institucija u BiH, odgovor je bio ne. Da li je bilo zloupotreba tih sredstava, odgovor je bio ne. Da li je bilo krpljena budžetskih rupa i nenamjenskog trošenja onog što svakako niste dali, odgovor je bio ne”, ustvrdio je Lagumdžija, naglašavajući da ne govori o kreditnim sredstvima obećanim na konferenciji u Briselu niti o novcu čije trošenje u projektima obnove su na sebe preuzeli sami donatori.

“Dosad je na račune institucija u BiH uplaćeno nula donatorskih sredstava. Da ne bismo polemizirali, neka bilo ko pokaže uplatnicu. Kad uplata bude više od nule, neka se javi”, poručio je Lagumdžija.

Iz Delegacije EU u BiH u petak su ponovili da je ambasadoru Peteru Sorensenu pripisana izjava koju uopšte nije izgovorio dan ranije na sastanku u Ministarstvu vanjskih poslova BiH, a kojom je, navodno, potvrdio da institucije BiH još nisu dobile ništa od obećanih donacija.

“Tokom razgovora o donatorskim sredstvima, ambasador Sorensen je rekao da je shvatio da su sredstva koja su obećali Međunarodni monetarni fond i Svjetska banka prebačena u BiH i da su ostali bilateralni donatori spremni da prebace sredstva kad vlasti BiH definišu relevantne kriterijume za njihovu alokaciju”, ponovio je Endi Mekgafi, glasnogovornik Delegacije EU u BiH.

Nadležnost

Iako je Evropska komisija, zajedno s Francuskom i Slovenijom, organizovala donatorsku konferenciju u Briselu, iz Delegacije EU poručili su da su za “koordinaciju donatorskih fondova jasno nadležne vlasti BiH”.

Na ovoj konferenciji BiH je obećano oko 810 miliona eura pomoći, od čega su najviše kreditna sredstva.

Ministar vanjskih poslova BiH napomenuo je da je u ovaj iznos uračunat i dio kredita MMF-a koji je uplaćen ranije, prije održavanja donatorske konferencije. Lagumdžija je ustvrdio i da novac “spornog” kredita Svjetske banke (100 miliona dolara) još nije operativan zbog nezavršenih procedura.

Jedino u čemu su saglasni Lagumdžija i Sorensen je činjenica da je potreban brži mehanizam implementacije projekata obnove nakon poplave i jasni kriteriji u raspodjeli i trošenju donatorskih sredstava.

Nezavisne.com

Možda vam se svidi

Comments are closed.