Lagumdžija: Ima mjesta u kojima smo dobili manje glasova nego što imamo članova partije

Predsjedništvo Socijaldemokratske partije održalo je danas vanrednu sjednicu na kojoj su donijeli nekoliko zaključaka koji su uslijedili nakon izbornog debakla.

Devet i pol sati trajala je sjednica Predsjedništva SDP-a. Toliko je bilo potrebno da se usvoje zaključci koji će biti predočeni Glavnom odboru SDP-a.

“Svjesni smo činjenice da postoji odgovornost kompletnog vodstva SDP-a za rezultate. To je podložno jednoj ozbiljnijoj analizi. Poraz nije nešto za čime treba žaliti ukoliko se ne izvuku pouke. Možda ih nismo izvukli prije četiri godine pa smo se našli u situaciji u kojoj jesmo. U skladu sa Statutom moramo doći do novog rukovodstva SDP-a i donijeli smo jednoglasno zaključke. Predlažemo Glavnom odboru da se u najkraćem mogućem roku organizuje vanredni Kongres. Svjesni smo činjenice da ima puno toga što je u Statutu zrelo za ozbiljne promjene i potrebni su koraci za demokratizaciju SDP-a”, kazao je lider SDP-a Zlatko Lagumdžija.

Svetozar Pudarić, Nermin Nikšić i Lidija Korać čine grupu koja će napraviti radnu verziju Statuta.

“Evidencija članstva SDP-a je zrela za reviziju. Ima mjesta u kojima smo dobili manje glasova od broja članova partije”, dodao je Lagumdžija.

U petak će biti prvi draft Statuta koji će biti predočen Glavnom odboru koji se održava dan kasnije.

“Idemo sa prijedlogom Glavnom odboru da se ostavke koje su urađene i najavljene stave ad acta iz razloga što dolazimo do novog rukovodstva za nešto više od mjesec dana”, kazao je Lagumdžija.

“Svi članovi SDP-a imaju pravo da budu birani za članove Glavnog odbora i predsjednika SDP-a. Jedini član koji to neće biti sam ja. Na Kongresu će delegati izabrati predsjednika i Glavni odbor. Svi kandidati za predsjednika SDP-a će biti dužni da napišu plan kako misle voditi SDP, kako vide rad i konsolidaciju partije. Pozivamo druge političke partije da što je moguće prije primjene izborne rezultate”, kazao je Lagumdžija.

“Nemamo dvije struje ni dvije frakcije u SDP-u. Stanje u SDP-u je jako važno za BiH. Situacija je u BiH vanredna odavno, a u SDP-u od nedavno”, dodao je lider SDP-a.

Kada je u pitanju vanredni ili redovni Kongres, on je rekao da nije bilo dileme među članovima Predsjedništva SDP-a.

On je dodao da je danas očekivao Denisa Bećirovića i da se začudio što nije došao. Sjednicu je napustio i Jasmin Imamović, načelnik Tuzle.

(Klix.ba)

Možda vam se svidi

Comments are closed.