Kurz proglasio pobjedu, Austrija skreće udesno

Austrijski ministar vanjskih poslova Sebastian Kurz proglasio je večeras pobjedu svoje stranke Austrijske narodne partije (ÖVP) na parlamentarnim izborima, zahvaljujući kojoj bi mogao postati najmlađi šef vlade u Evropi.Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije objavilo je rezultate izbora nakon što su prebrojani gotovo svi glasački listići, nakon čega je Kurz proglasio pobjedu koju je nazvao “historijskom”, navodeći da je njegova konzervativna stranka trijumfovala nad socijaldemokratama samo dva puta od Drugog svjetskog rata.”Danas nije dan trijumfa nad drugima nego dan naše šanse za stvarnu promjenu u ovoj zemlji”, rekao je Kurz oduševljenim pristalicama.

Konačni rezultati bit će objavljeni sredinom sedmice, pošto je ostalo da se prebroji više od 800.000 glasova građana koji nisu glasali u svojim okruzima.Na današnjim izborima, prema podacima koje je saopćio ministar unutrašnjih poslova Austrije Wolfgang Sobotka, Austrijska narodna partija (ÖVP) osvojila je 31,4 posto glasova, što je sedam posto više nego što je imala na prethodnim izborima 2013. godine. Kurz je to opisao kao najveći skok u historiji njegove stranke.

Iako je prema projekcijama bila na trećem mjestu, euroskeptična desničarska Slobodarska partija Austrije (FPÖ) predvođena Heinz-Christianom Stracheom završila je druga, sa 27,4 posto. Na trećem mjestu je Socijaldemokratska stranka Austrije (SPÖ) kancelara Christiana Kerna sa 26,7 posto glasova.

Izborni rezultati ukazuju da će Austrija, kojom su umjerene stranke centra vladale decenijama, sada skrenuti udesno pošto će novu vladajuću koaliciju najvjerovatnije činiti ÖVP i FPÖ, stranke koje zagovaraju tvrđi stav prema imigrantima i muslimanima nego što je to bio slučaj dosad, kada su na vlasti bili socijaldemokrate i ÖVP.

I ÖVP i FPÖ usmjerile su svoju kampanju na pitanja imigracije i islama i pozivale na čvršću kontrolu austrijskih granica i brzu deportaciju tražilaca azila čiji su zahtjevi odbijeni, kao i na obračun s radikalnim islamom.I šef socijaldemokrata kancelar Kern priznao je danas da rezultati izbora ukazuju na “zaokret udesno”.

Od dolaska na čelo Austrijske narodne partije, Kurz je pomjerio partiju udesno, iako je izbjegavao zapaljivu retoriku koju koristi Slobodarska partija Austrije i njen lider Strache. S druge strane, Kurz je naklonjen Evropskoj uniji i s njim na čelu vlade članstvo Austrije u Uniji ne bi trebalo biti upitno.

Najveći gubitnik izbora su Zeleni, na čijem je čelu Ulrike Lunacek, pošto neće preći cenzus od četiri posto. Oni su dobili povjerenje svega 3,9 posto birača, što je njihov veliki pad u odnosu na prethodne izbore 2013. godine, kada su osvojili 12,4 posto.U parament su ušle još dvije male stranke, liberalni NEOS i zeleni PILZ.

 

Izvor federalna.ba
Autor Beta-AP
Možda vam se svidi

Leave A Reply