Kurz: Postoji veza između austrijskih desničara i ubice u Christchurchu

Austrijski kancelar Sebastian Kurz u srijedu je potvrdio da postoji finansijska veza između napadača koji je ubio pedeset ljudi u masovnoj pucnjavi u novozelandskom gradu Christchurchu i ekstremno desničarskog Identitetskog (Identitarian) pokreta u Austriji.

Kurz je kazao da Austrija razmatra raspuštanje tog pokreta, koji tvrdi da želi očuvati evropski identitet, prenosi Reuters.

Austrijska policija izvršila je pretres stana čelnika austrijskog pokreta Identiteta Martina Sellnera. Njegova je grupa dobila donaciju veću od uobičajene, uključujući adresu e-pošte povezanu s teroristom Christchurcha, prenosi DW.

Pretres kuće Martina Sellnera
Austrijske vlasti potvrdile su u utorak da je izvršen pretres bečkog doma Martina Sellnera, odakle su izuzeti kompjuteri i mobiteli kao dio istrage koja je u toku, prenosi balkans.aljazeera.

Hansjörg Bacher, glasnogovornik austrijskog tužilaštva, izjavio je da je Sellnerov krajnje desničarski Identitetski pokret bio pod istragom zbog mogućih finansijskih prekršaja kada je primijećena donacija veća od uobičajene.

Donacija je uključivala adresu e-pošte koja se podudara s imenom Australca koji je ubio pedeset osoba u terorističkom napadu na dvije džamije u Christchurchu na Novom Zelandu, 15. marta.

Možda vam se svidi

avatar