Kruščica: Sukob specijalaca i mještana zbog izgradnje hidrocentrale

U mjestu Kruščica kod Viteza rano jutros došlo je do fizičkog sukoba specijalaca MUP-a Srednjobosanskog kantona i mještana koji protestiraju zbog izgradnje hidrocentrale. Mještani tvrde da ima povrijeđenih žena, dok policija negira te navode. Privedeno 19 osoba, od kojih su većina žene.  

Jutros, oko pet sati Jedinica za posebne namjene i Jedinica za javni red i mir Srednjebosanskog kantona intervenisala je u viteškom naselju Kruščica, gdje već nekoliko dana okupljeni mještani protestuju i ne dozvoljavaju izgradnju mini hidroelektrana.

Specijalci su  deblokirali put na kojem mještani danima protestuju protiveći se gradnji hidroelektrane na rijeci Kruščici.

Tom prilikom više osoba je je povrijeđeno, a prema tvrdnjama očevidaca i samih mještana, većina povrijeđenih su žene. Specijalci su  naime,   silom rastjerali žene koje su sjedile na mostu. Neke od njih su priveli, a neke su završile u hitnoj pomoći s tjelesnim povredama.

U Policijskoj upravi Travnik, odnosno Policijskoj stanici Vitez rekli su nam da je u toku policijska obrada nad 20 privedenih osoba, od kojih je 19 žena i jedan muškarac.

MUP SBK-a: Nema informacije o fizičkom obračunu

Policija provjerava informacije da je prilikom deblokade puta u Kruščici, došlo do fizičkog obračuna s mještanima, kazao je Hasan Hodžić iz Operatvnog centra MUP-a SBŽ-a.

Hodžić je kazao kako je deblokada puta počela jutros u pet sati i da je određeni dio mještana pružao pasivan otpor, ali kako MUP, trenutno, nema informacije o tome da ima ozlijeđenih.

– Jedan dio osoba je pružao pasivni otpor, oni su premješteni i put je prohodan i pod nadzorom policije. Nemamo službene potvrde da je došlo do fizičkog obračuna i da je bilo ozlijeđenih, ali provjeravamo te informacije. To je bila klasična deblokada puta, jer putevi moraju biti prohodni i to je u nadležnosti policije – dodao je Hodžić.

Očevidac: Bilo je fizičkog obračuna

Jedan od prosvjednika protiv izgradnje hidroelektrana na rijeci Kruščici Muris Đelilović kazao je Feni kako postoje video snimci koji, kako tvrdi, dokazuju da je tijekom deblokade došlo do fizičkog obračuna, te da ima ozlijeđenih.

– Specijalna policija došla je jutros oko pet sati… Jednom su opomenuli žene da se udalje i da, ako neće milom, moraju silom. One su šutjele, a nakon toga se imalo šta vidjeti, jer su završile u Policijskoj stanici i u Domu zdravlja – istaknuo je Đelilović.

Dželilović je kazao kako je put na kojem su proteklih 20 dana mještani Kruščice protestovali  deblokiran, ali da oni neće odustati od borbe protiv izgradnje hidroelektrana.

– Čekamo odvjetnika i poručujemo investitoru da ovo nije završena priča,  jer nećemo odustati od borbe – istaknuo je Đelilović.

Mještani Kruščice su više od 20 dana spavali u šatorima u blizini rijeke Kruščice, kako bi spriječili početak izgradnje mini hidroelektrane na tom području.

U utorak su, također, protestovali  ispred zgrade Općine Vitez upozoravajući da će hidroelekrane uništiti rijeku i okolno izletište.

Ovo je još jedan dokaz da institucije brane interese pojedinaca, odnosno privatnog sektora koji na ovaj način žele da steknu brzu korist nauštrb građanan koji žive na ovom području i svih građana BiH.
Mi iz Koalicije za zaštitu rijeka BiH osuđujemo atak na ove ljude koji se bore za rijeku. Ovo je jedan demonski čin i za svaku je osudu. Trebalo bi se zato obratiti Europskoom sudu za ljudska prava, jer ovo očliglednio kršenje ljudskih prava i prava na javno okupljanje”, kaže Viktor Bijelić, iz Koalicije za zaštitu rijeka BiH.
Možda vam se svidi

Leave A Reply