Kroz tunel Vranduk saobraćaj ponovo u oba smjera

0

Obnova tunela Vranduk kod Zenice trajala je skoro godinu dana, zbog čega su negodovali i privrednici i lokalno stanovništvo.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Dvosmjerni promet u tunelu Vranduk ponovo će biti pušten od danas, najavili su iz Javnog preduzeća Ceste Federacije BiH.

Agencija Anadolija navodi da su i nakon puštanja dvosmjernog prometa kroz tunel, zbog montaže tunelske opreme, moguće sporadične obustave prometa u noćnim satima.

Rekonstrukcija tunela Vranduk kod Zenice počela je u jesen 2018. godine, što je u tom dijelu srednje Bosne, koji cestom M17 povezuje sjever i jug zemlje, otežavalo saobraćaj. Zbog toga su negodovali i vozači i mještani iz okolnih naselja.

Prema procjenama Udruženja poslodavaca Federacije BiH dnevne štete za privrednike, zbog zastoja kod tunela Vranduk, iznosile su blizu milion konvertibilnih maraka (500.000 eura), pa su privrednici razmatrali i mogućnost tužbi protiv Cesta Federacije BiH.

Bez kvalitetnih alternativnih pravaca
Privrednici su kritikovali to javno preduzeće da su prije kretanja u rekonstrukciju tunela morali osigurati kvalitetne alternativne pravce.

Poslodavci iz Zeničko-dobojskog kanona tražili su od premijera bh. entiteta Federacija BiH Fadila Novalića ostavku rukovodstva Cesta FBiH.

Tokom obnove tunela Vranduk nezadovoljni su bili i mještani iz okolnih naselja, jer im je, kako su naveli, zbog povećanja prometa kroz lokalna naselja uništena putna infrastruktura, prenosi AJB.

Izvor