Kriza vlasti u BiH, Radončić izlazi iz koalicije u FBiH

Pronađite novog partnera – poručio je u Mostaru predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić predsjednicima HDZ-a BiH i SDA Draganu Čoviću i Bakiru Izetbegoviću. Od Čovića je tražio da razgovara s Izetbegovićem o novom partneru u Federaciji BiH, no Čović je skeptičan da će se to moći napraviti u sljedećih mjesec dana što će se, smatra, odraziti ne samo na federalnu razinu vlasti nego i na državnu te kantonalnu.

Unutarpartnerski odnosi, očito, više ne funkcioniraju. Čović kaže kako je problem u komunikaciji i u najbanalnijim temama, poput zajedničkog održavanja Dana državnosti. Dotaknuo se i odnosa sa susjedima. Izjave prema Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori, ističe, destabilizirale su situaciju. Sumnja da je u sljedećih mjesec dana moguće naći novog partnera, objavila je FTV.

Kako je istaknuo Čović,  evidentno je da netko želi biti ‘nadlider’ u BiH i pokušati upravljati procesima.«Ja sam molio gospodina Čovića da ispunimo muzičku želju, mislim na SBB i gospodina Izetbegovića, koji nakon što je mjesecima molio da uđemo u vlast – sada traži da iziđemo iz te vlasti», kazao je Radončić.

No, niko nije želio prognozirati što nakon mjesec dana, koji je, zapravo, rok za pronalaženje novog partnera. Radončić, pak, ističe da je SBB ozbiljna stranka koja neće dozvoliti, kako kaže, haos poput onog koji je bio nakon izlaska iz vlasti DF-a.«Nagli, hiroviti, nervozni izlazak SBB-a iz vlasti – na način da bacimo funkcije nazad – uvod u je situaciju da se dokaže da Federacija nije moguća i da treba ponovo da se dijelimo. Mi to nećemo dozvoliti», poručio je Radončić.


Bez haosa, očito, ne može jer zbog nedolaska predstavnika srpskoga naroda danas nije održana sjednica državnoga parlamenta, a ni Vijeća ministara.«Bojim se da smo ušli u još jednu nepromišljenu krizu funkcioniranja vlasti. Naravno da se to održava i na Vijeće ministara BiH. Ne bi me iznenadilo da se to odrazi još na neke razine vlasti. Potrudit ćemo se da to ne bude baš tako», dodao je Čović.Obojica su zabrinuti zbog stanja, ali i odnosa u BiH. Premda su SBB-ovi mandati kod predsjednika Federacije, ta će stranka na sjednici Predsjedništva za mjesec dana kako iz ove situacije izići bez haosa kojeg, kako kaže Radončić, neko priželjkuje, navodi FTV.

Možda vam se svidi

avatar