Kritike u braku vremenom prerastaju u humor

Tek ste se vjenčali i čini vam se da svađe između vas i partnera nikada neće prestati?

Hoće. Kad ostarite. Istraživanje Kalifornijskog univerziteta pokazala je da rasprave koje su česte u ranoj i srednjoj fazi braka obično budu zamijenjene humorom u kasnijim godinama.

Naučnici su tokom 13 godina pratili 87 heteroseksualnih srednjovječnih ili starijih parova. Ispitanici su imali ili između 40 i 50 godina i bili u braku barem 15 godina ili između 60 i 70 godina i bili u braku barem 35 godina.

Dok su ih naučnici analizirali, parovi su razgovarali tokom 15 minuta o tome koju bi oblast braka trebalo popraviti. Zaključak istraživanja objavljen je u magazinu Emocije je da su tokom vremena parovi više skloniji da jedno drugom pokažu znakove privrženosti i da odnos oboje humorom nego da se svađaju i kritikuju jedno drugo.

Kako kažu naučnici, ovo je jedan od paradoksa života u trećem dobu. Uprkos gubicima prijatelja i članova porodice koji se vezuju za ovo doba, stariji ljudi u stabilnim brakovima su relativno srećni i imaju niske stope depresije i anksioznosti.

A svađe prestaju jer, kako objašnjavaju psiholozi, tokom vremena par ima toliko zajedničkih uspomena, doživljaja, prijatelja, interesovanja, da skoro da počinje da razmišlja kao jedan. I još važnije, nauči da prihvati mane onog drugog. (Vecernje novosti)

Možda vam se svidi

Leave A Reply