Kremlj: Ne mogu se narušiti odnosi sa Srbijom uprkos špijunskoj aferi

Kremlj je saopštio da ništa ne može da naruši odnose između Ruske Federacije i Srbije uprkos tome što je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić otvorio istragu o video snimku, na kom navodno ruski obaveštajac podmićuje „srpskog agenta“, izvještava Rojters.

Predsjednik Vučić sastao se danas sa ambasadorom Ruske Federacije Aleksandrom Bocan Harčenkom nakon jučerašnjih reakcija javnosti na objavljivanje spomenutog video snimka.

Jedna od tema sastanka bila je priprema radne posjete predsjednika Vučića Ruskoj Federaciji 4. decembra 2019. i njegovog razgovora sa predsjednikom Putinom, saopšteno je iz Predsjedništva.

Iz službe za odnose s medijima ruskog ambasadora je za N1 saopšteno da je sastanak s predsjednikom Srbije planiran još prije nekoliko nedjelja.

Vučić je za danas, 21. novembar, povodom slučaja objavljenog snimka, zakazao sjednicu Savjeta za nacionalnu bezbjednost.

Kako je sve počelo?
Bezbjednosno-informativna agencija (BIA) je Radio-televiziji Srbije (RTS) potvrdila autentičnost snimka objavljenog na društvenoj mreži Jutjub (YouTube) 17. novembra u kom se vidi susret dvojice muškaraca na parkingu, odakle obojica odlaze do automobila jednog od njih. Čovjek koji se u opisu navodi kao „ruski obavještajac” daje plastičnu kesu „srpskom agentu”, koji tu kesu ostavlja u parkiranom automobilu.

Oni zatim odlaze u obližnji kafić, nakon čega se rastaju. Kada muškarac, označen u opisu videa kao „srpski agent”, nakon sastanka ode do svog automobila i otvori plastičnu kesu koju je dobio, u njoj nalazi kovertu sa novcem.

Načelnik Uprave za analitiku Bezbjedonosno-informativne agencije (BIA) Relja Željski je za RTS potvrdio da je na snimku ruski obavještajac.

Reakcije vlasti Srbije
Najviši državni zvaničnici reagovali su na objavljivanje spomenutog snimka.

Možda vam se svidi

Leave A Reply