Krem namaz iz Bosne i Hercegovine koji osvaja svijet

Da u BiH ima kvalitetnih proizvoda koji su izašli iz domaćih fabrika, dokaz je i Maza , krem namaz koji je za kratko vrijeme postao nezaobilazan artikal prilikom kupovine.

Namaz koji se pravi u Velikoj Kladuši već je i na policama svjetskih tržnih centara. Od kada je u decembru i zvanično predstavljena “Maza” je postala nezaobilazan proizvod sladokusaca, ali i sinonim za porodična okupljanja. Kremnom namazu pažljivo birane sorte lješnjaka i ostalih sastojaka kao specijalni postupak proizvodnje daju fantastičan okus.

-Nije bilo lako napraviti proizvod koji ima 30 posto manje šećera od svih ostalih konkurenata na tržištu. Naravno, zamijenili smo ga vrlo kvalitetnim komponentama, a to je lješnjak. Znači, ovaj proizvod ima trideset posto lješnjaka. Ovo je neka 13. ili 14. verzija nakon 12 ili 13 neuspjeha. Radilo se jako puno i napravili smo jedan super proizvod čija je glavna osobina kvalitet, prvo u samim nutritivnim sastojcima, a kasnije i ovim dijelom gdje imamo ovu poboljšanu zdravstvenu verziju – kazao je Edo Numić, direktor Direkcije za marketing i razvoj AS Holding.

Edo Numić, direktor Direkcije za marketing i razvoj AS Holding

A svako ko je jednom probao Mazu kažu kako ju je kupio ponovo. Trenutno su na tržištu dostupne tri vrste Maze sa 30 posto ili 20 posto udjela lješnjaka i Maza Crunchy sa hrskavim kuglicama žitaricama. Može se pronaći na policama širom BiH, ali i svijeta.

-Ono što je zanimljivo jeste da naši potrošači mogu kupiti Mazu na tržištu Holandije i SAD-a ulistali smo Mazu i u Kaufland i u Mercator Slovenija. Također u toku su pregovori sa kupcima na tržištima Švedske i Austrije – kazala je Lejla Čorhodžić, direktorica prodaje, marketinga i razvoja AC Food.

Lejla Čorhodžić, direktorica prodaje, marketinga i razvoja AC Food

Ovaj bosanskohercegovački proizvod se pravi u Velikoj Kladuši i kako nam kažu sada imaju slatke probleme u proizvodnji jer ne mogu da proizvedu onoliko Maze koliko je tražena. A uspjeh Maze mjeri se i otvaranjem novih radnih mjesta .

-Prvo sa ovim projektom Maze uspjeli smo da zadržimo sva radna mjesta, nekih otprilike 105 radnika. Trenutno su raspisani natječaji za još ljudi, posebno u proizvodnom procesu i natječaj za tehnologe – istakao je Numić za N1.

U planu su i novi proizvodi a dviije godine truda i rada koliko je trebalo da se napravi Maza su se isplatile, ovaj proizvod osvojio je BiH a polako preuzima i svjetsko tržište.

 

(N1)

Možda vam se svidi

Leave A Reply