Kraljevski dvor u Kraljevoj Sutjesci: “Dvor nije vlasništvo Katoličke crkve”

Na našu adresu pristigao je jedan jako zanimljiv i možemo reći zabrinjavajući, ukoliko je istinit, tekst kojeg potpisuje Alen Mahović član pokreta AntyDayton.

Bez ikakvih korekcija prenosimo ga u cijelosti:


Nakon iscrtavanja tlocrta zidina bosanskog kraljevskog dvora u Kraljevoj Sutjesci na OSM karti prije godinu-dvije, danas sam dopunio puni naziv (da ne bi bilo zabune dodao sam prefiks BOSANSKI).


Puni pregled

Inače, u samoj Kraljevoj Sutjesci ne postoji znak koji indicira gdje je tačno naš banski odnosno kraljevski dvor (ako izuzmemo tablu Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH unutar samog Dvora), a do Dvora se dolazi kroz kapiju Samostana (što mislim da nije uredu obzirom da Dvor nije vlasništvo Katoličke crkve). Na mozaiku koji stoji kod Samostana, stoje jedino natpisi na starobosanskom na bosančici i na latinskom jeziku, tako da neko ko nije upućen, pojma nema u šta gleda dok mu se ne objasni). Stoga je i urađeno spomenuto na OSM karti, kako bi bila razbijena svaka sumnja, a Kakanjcima preporučujem da insistiraju od općinskih vlasti da se napravi poseban ulaz u Dvor sa kristalno jasnim natpisom u samoj Kraljevoj Sutjesci i na spomenutom ulazu. Ipak, naš banski odnosno kraljevski dvor nije ničije privatno vlasništvo da ga se tretira kao neke zidine unutar jednog od samostana, uz dužno poštovanje prema bosanskim franjevcima i katolicima).

Lijep pozdrav,
Alen Mahović

Možda vam se svidi

avatar