Košta 845.000 dolara, a povlače ga zbog serijskog kvara

Izgleda da ni kupci modela koji za svoje vozilo izdvoje gotovo milion dolara više ne mogu da budu sigurni da se voze u tehnički ispravnom i bezbijednom automobilu. Američka Nacionalna agencija za bezbijednost saobraćaja (NHTSA), naložila je Porscheu da povuče pet primjeraka modela 918 Spyder zbog mogućeg serijskog kvara na zadnjoj osovini.

Ova objava usljedila je nakon što je Porsche tokom nedavnih ekstremnih testova izdržljivosti automobila na stazi Nardo u Italiji otkrio slabu tačku na svom top modelu.

Utvrđeno je da bi u najgorem slučaju zbog neispravnosti zadnje osovine vozač mogao da izgubi kontrolu nad vozilom, što je posebno opasno kada je riječ o sportskom automobilu projektovanom za velike brzine i jurnjavu trkačkom stazom.

Porsche je uočio problem još krajem juna kada je na jednom od testnih vozila otkazala zadnja osovina. Automobil je zatim transportovan u laboratoriju njemačke kompanije gdje su izvršena dodatna ispitivanja zbog kojih je u julu 2014. privremeno obustavljena isporuka modela 918 Spyder kupcima, kako bi se ispitali svi proizvedeni primjerci.

Porsche 911 GT3
Porsche 911 GT3

Vlasnici kojima su vozila prije toga isporučena obaviješteni su o problemu telefonom, i upozoreni da dok kompanija ne izvrši inspekciju njihovog automobila ne voze svoj 918 Spyder velikim brzinama na stazi.

Porsche je saopštio da je osim pet primjeraka sa američkog tržišta opozivom obuhvaćeno još 45 automobila širom svijeta. Sva sporna vozila će biti pregledana u servisu (neki primjerci su već ispitani), a neispravan dio po potrebi zamijenjen.

Najnoviji opoziv usljedio je samo nekoliko mjeseci poslije skandala sa modelom Porsche 911 GT3, kada je kompanija zbog dva požara na vozilima i serijskog kvara bila prinuđena da zamijeni motore na 785 već proizvedenih i isporučenih automobila.

Koenigsegg Agera
Koenigsegg Agera

Porsche 918 Spyder nije jedini superautomobil kod koga je u posljednje vrijeme utvrđen mogući fabrički nedostatak.

Tako je kompanija Koenigsegg nedavno morala da sa američkog tržišta povuče jedan primjerak modela Agera zbog relativno marginalnog problema sa signalnom lampicom sistema za praćenje pritiska u gumama.

(b92)

Comments are closed.