Kosa vam prerano sijedi? Nekoliko je razloga zašto se to događa, a jedan od njih je stres

0

Većina nas otkrije prve sijede oko 30-te godine, i dok mnogi takvu kosu smatraju šarmantnom, drugi se stalno oslanjaju na tretmane kod frizera kako bi povratili kosi stari sjaj.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Šta uzrokuje pojavu sijede kose?

Šta uzrokuje pojavu sijede kose?

Iako je siva boja trenutno hit, ne žele svi imati sijedu kosu, a faktora koji ju uzrokuju je dovoljno, no spomenimo na početku jedan od važnijih: Boju kose stvaraju sićušne stanice pigmenta unutar folikula vlasi koje se zovu melanociti. Kako starimo, njihova se aktivnost smanjuje sve dok se pigment ne prestane stvarati. Nove vlasi rastu bez pigmenta, tj. “postanu” sijede, piše “Ordinacija“.

Ako vas je iznenadila ova pojava i mislite da još nije vrijeme za sijedu kosu, evo što mogu biti uzroci.

1. RODITELJI SU RANO POSIJEDILI
Da, i u genima leži odgovor, smatra dermatologinja, dr. Doris Day. Studija objavljena prije 4 godine navodi kako je izoliran jedan gen koji se povezuje s ovom pojavom. Baš kao i kod ćelavosti, geni koji će odrediti koliko ćete sijedi biti dolaze i od majke i od oca. Zanimljivost je da brže sijede osobe s crnom kosom, nego plavom ili smeđom.

2. AUTOIMUNE BOLESTI

Alopecija je stanje koje može voditi do pojave sijedih pramenova, a osobe kod kojih se stanje javi često na tjemenu imaju male, okrugle površine gdje kosa potpuno nestane, a ona koja naraste će vjerojatno biti sijeda. Ako primijetite da se to vama događa, posjetite liječnika.

3. UTJECAJ IZ OKOLINE

„Toksini koji nas okružuju mogu biti i odgovorni za vaše sijede. Slobodni radikali iz okoline sprečavaju proizvodnju melanina i tako ubrzaju starenje kose. Kada kosa naraste, ona je mrtva“,, pojašnjava dr. Day. Iako faktori iz okoline, poput toksina imaju jak utjecaj, faktori poput stresa su još nepovoljniji.

4. POD JAKIM STE STRESOM
Poveznica između sijede kose i faktora je tema o kojoj stručnjaci i danas raspravljaju, no dr. Day smatra kako će stres sigurno malo ubrzati vašu genetsku „sudbinu“. To bi značilo da ako vam u genima nije zapisano da ćete mladi biti sijedi, stres neće na to puno utjecati. Ali ako geni kažu da je tako, stres proces može ubrzati. Na vama je da pronađete načine kako se protiv stresa boriti.

 

 

(Kakanj-X / Zdravlje – (KX) )