Korupcija neprijatelj dugoročnog mira na Balkanu

0

Da bi doprinijele izgradnji miroljubivije društvene zajednice i stvorile optimalno okruženje za razvoj ljudskog potencijala države Balkana treba da ostvare nizak nivo korupcije, zdravije poslovno okruženje i uspješnije funkcionisanje vlade.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

To proizilazi iz Izvještaja o globalnom indeksu pozitivnog mira koji je objavio Institut za ekonomiju i mir.

Pozitivan indeks mira pokazuje koliko institucije i strukture u ukupno 163 država svijeta stvaraju uspješan okvir za ostvarenje dugoročnog mira, koji garantuje da u stanju šoka društvo neće neminovno pribjegavati nasilju, prenosi RSE.

Od zemalja Balkana, najbolje je rangirana Hrvatska, koja je pozicionirana na 42. mjestu i ujedno je jedina država regiona svrstana u grupu sa veoma visokim stepenom pozitivnog mira. Slijede je Crna Gora (47), Albanija (52), Srbija (55), Sjeverna Makedonija (56) i Bosna i Hercegovina (65) koje su ocjenjene kao zemlje sa visokim stupnjem miroljubivosti. Kosovo je na 138. mjestu i, u društvu sa Nigerijom i Pakistanom, ocjenjeno je kao zemlja sa niskim stanjem pozitivnog mira.

Stanje na Kosovu i Srbiji ukazuje i na jedan globalni trend- pogoršanje kvaliteta informisanja. Od zemalja Balkana, Kosovo i Srbija imaju najlošije ocjene u kategoriji slobodnog protoka informacija, koja se mjeri na osnovu slobode medija, kvaliteta informisanja i procenta internet korisnika u ukupnoj populaciji.

Uprkos tim manjkavostima, Izvještaj pokazuje da je u odnosu na proteklu deceniju, Srbija uz Litvaniju, Portugal, Estoniju i Letoniju ostvarila najveći rast pozitivnog mira.

Prepreka lažnih vesti
Najmiroljubivije zemlje, shodno listi pozitivnog mira su Norveška, Finska, Švajcarska i Švedska, dok su Somalija i Jemen najlošije pozicionirane.

U Izvještaju se navodi da razvoj globalnog pozitivnog mira zaustavlja širenje lažnih informacija, političku polarizaciju i napetost između različitih socijalnih grupa.

Uprkos poboljšanju globalnog indeksa u odnosu na 2009. godinu (2,6%), ocjenjuje se da je napredak pozitivnog mira otežan faktorima koji mjere društvena gledišta, tenzije i opažanja širom svijeta. Indikatori koji su uslovili najveće pogoršanje su: kvalitet informisanja, podijeljena elita i neprijateljstvo prema strancima/privatnom vlasništvu.