Korona virus ušao u još jednu zdravstvenu instituciju u Republici Srpskoj

 

Čekaonica na otvorenom, trijaža vani, ali i unutra, dezinfekcija i maske, tako danas izgleda krug Zavoda Miroslav Zotović u Banjaluci iz kojeg nam je potvrđeno da i među njihovim zaposlenicima ima korona pozitivnih. Prvi slučajevi zabilježeni su 19.juna.

“Jedan terapeut je osjetio umor, javio je to, izostao s posla, bio je testiran, pokazalo se da je pozitivan”, kazala je Nataša Tomić, pomoćnica direktora Zavoda dr Miroslav Zotović.

Nakon prvog uslijedio je i drugi i treći slučaj. Poslije tri pozitivna terapeuta od 40 testiranih na Dječijem odjeljenju, otpočele su dodatne mjere.

Obaviješteni su svi roditelji djece koja su bila u terapiji, među njima, bilo je i beba od nekoliko mjeseci. Proslijeđene su liste kontakata prema HES-u, a terapije su obustavljene do daljnjeg.

Zaraženi terapeuti prošli su sa blažom kliničkom slikom, ali niko ne zna ko je i kako virus inportovao u Zotović.

“Među našim timom nije bilo panike, jer imamo razrađene protokole u slučaju da je pacijent pozitivan”, pojasnila je Tomić.

Potpuno razumljivo da su roditelji bili uznemireni, uložili smo svo svoje znanje, ljubav i trud da zajedno sa pacijentima prođemo kroz taj težak period.

N1 saznaje da je istovremeno i kod manjeg broja roditelja, koji su djecu dovodili u Zotović potvrđena pozitivnost na virus. No, i dalje se ne zna kako je i ko je koga prvo zarazio.

Vijest koja se prvo interno proširila da u Zotoviću ima pozitivnih terapeuta zabrinula je posebno roditelje, jer u ovu ustanovu dolaze male bebe od svega nekoliko mjeseci. Zbog toga su pooštrene mjere zaštite. U krug Zotovića ne možete ući bez maske, a tu su i trijažni šatori, ali i dezinfekcija.

Upravo ove mjere neophodno je poštovati svuda, kažu u Institutu.

Od današnjih 31 pozitivnih, čak 17 je iz Bileće, po tri su iz Ljubinja i Zvornika, dvije iz Laktaša i po jedna iz Prijedora, Banjaluke, Trebinja, Šamca, Gradiške i Čelinca.

“Imali smo različite klastere, različite uzroke, zašto su određene osobe bile pozitivne, bilo ih je u poslovnim subjektima, bilo ih je više, nije konkretno samo jedna fabrika, ne možemo govoriti o kojima se radi. Bilo je i importovanih slučajeva iz Srbije, FBiH, porodični klasteri… Svi se prate, ograničavaju, testiraju se osobe za koje HES procijeni da je neophodno testirati”, kazao je Branislav Zeljković, direktor Instituta za zaštitu zdravlja RS.

“Upravo nam ovaj način transmisije u junu govori da ne poštujemo mjere i da smo se malo više opustili”, kazala je Jelena Aćimović, epidemiolog Instituta za zaštitu zdravlja RS.

S obzirom da je veći procenat oboljelih među mladima, dešava se jedan broj težih slučajeva i među mladima, moramo biti oprezni. Nije ovo bolest koja je rezervisana samo za hronično oboljele i starije ljude. Dakle, ako ne kontrolišemo širenje epidemije, ako imamo visoku incidenciju, tada ćemo imati jedan broj težih slučajeva i među mlađima nažalost.

Zato sa epidemiološke strane svadbe, krštenja, rođendani i druga slavlja nemaju amin. Na bazene idite ako je moguća fizička distanca i ako nema više od 50 osoba. Posebno teško od danas je između ostalog frizerima, koji su dobili uputstva da klima uređaj od danas ne koriste, jer on pospješuje širenje korone.

Možda vam se svidi

Leave A Reply