10.8 C
Kakanj
Nedjelja, 16 Maja, 2021

Korona presjek u Kaknju: 174 aktivna slučaja, četiri pacijenta hospitalizirana u KB Zenica

Prema informacijama Operativnog tima JU „Dom zdravlja“ Kakanj sa današnjim danom na području općine Kakanj registrovan je 1.771 slučaj COVID-19 zaraze.

Od navedenog broja 174 slučajeva je aktivno, 170 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji. Trenutno je 4 pacijenta hospitalizovano iz Kaknja u KB Zenica.

Do danas je 1529 osoba oporavljeno od COVID-19 na području općine Kakanj, a ukupan broj testiranih osoba na COVID-19 je 4555. Na području općine Kakanj registrovano je 68 smrtnih slučajeva uzrokovanih COVID-19.

  • Molimo i apelujemo na naše sugrađane da se i dalje pridržavanju preventivnih protivepidemijskih mjera: nošenje maske u zatvorenim prostorima, ali i vani i to na način da maska prekrije i nos i usta (maska nema nikakvu funkciju ako samo prekrije usta, a nos je slobodan), obraćanje pažnje na fizičku distancu, izbjegavanje okupljanja, pranje i dezinfekcija ruku, te često provjetravanje prostorija u kojima se boravi – stoji u saopćenju.

Poziv građanima koji su se vakcinisali van Bosne i Hercegovine

Dom zdravlja Kakanj u posljednjem saopćenju pozvao je sve građane sa područja općine Kakanj koji su vakcinisali se van Bosne i Hercegovine da se prijave u ambulantu porodične medicine.

  • Pozivamo sve građane koji žive na području općine Kakanj, a koji su vakcinisani bilo gdje u BiH ili van BiH, da se OBAVEZNO prijave u svoje ambulante porodične medicine kako bismo imali potpuniju evidenciju o broju vakcinisanih osoba protiv COVID-19 – stoji u saopćenju Doma zdravlja Kakanj.

Poziv na vakcinaciju

Također, pozivaju stanovništvo da se prijavljuje za vakcinisanje protiv COVID-19 u svojim ambulantama porodične medicine, kao i sve pravne subjekte, pogotovo one čiji radnici su u stalnom kontaktu sa ljudima (trgovci, konobari, radnici na šalterima i sl).

Svoje prijave za zainteresovane radnike za vakcinisanje protiv COVID-19 pravni subjekti mogu poslati na e-mail [email protected]

Sve dodatne informacije u vezi vakcinisanja protiv COVID-19 građani mogu dobiti putem telefona: 032/460-964, 032/465-989, 032/460-950, 032/460-958.

Šta uraditi u slučaju pojave simptoma?

Svi građane koji su bili u kontaktu sa licima za koje postoji sumnja da su zaraženi novim korona virusom ili je testiranjem potvrđena infekcija kod određenih lica ili imaju simptome infekcije: visoku temperaturu, grlobolju, otežano disanje, kašalj, malaksalost, gubitak čula mirisa i okusa i sl, OBVEZNI su da se jave putem telefona svom porodičnom ljekaru, Higijensko epidemiološkoj službi JU „Dom zdravlja“ Kakanj ili u Službu hitne medicinske pomoći, na sljedeće brojeve: 032/460-964, 032/465-989, 032/460-950, 032/460-958 ili 124 kako bi se dodatno od njih uzela epidemiološka anketa i anamneza.

Pacijent će dobiti konkretne upute od zdravstvenih radnika, te ako budu indikovane druge zdravstvene usluge, pacijent će ih dobiti na vrijeme i u punom obimu.

Na ovaj način se sprečava širenje infekcije među stanovništvom, ali i unutar zdravstvene ustanove. Apelujemo i molimo naše sugrađane da poštuju, gore navedene instrukcije, jer je to istovremeno i mjera kojom se štiti lično i kolektivno zdravlje stanovništva.

Upozoravamo sve pacijente da u JU „Dom zdravlja“ Kakanj ne mogu ući ako se nisu najavili telefonom i ako nemaju zaštitnu masku koja mora prekrivati nos i usta. Ovo je način da svako čuva sopstveno zdravlje i zdravlje drugih ljudi, te da očuvamo funkcionalnost zdravstvenog sistema.

Budimo odgovorni prema sopstvenom zdravlju i prema zdravlju drugih ljudi!

Pratite Kakanj-X.com putem aplikacije za Android i društvenih mreža FacebookTwitter i Instagram

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO