Korisnici Appleovih uređaja u 2015. na aplikacije dali 20 milijardi dolara

Korisnici Apple uređaja potrošili su prošle godine više od 20 milijardi dolara na kupovinu aplikacija u App Storeu, a za vrijeme božićnih i novogodišnjih praznika su oborili rekord s vrijednošću kupovina od 1,1 milijardi dolara, saopćio je američki tehnološki gigant.

Prvi dan Nove godine bio je najznačajniji u historiji App Storea, budući da su potrošači ostavili u prodavnici više od 144 miliona dolara u periodu od samo 24 sata.

Viši potpredsjednik Applea koji sada vodi App Store, Philip Schiller, izjavio je da su kupci lani u toj prodavnici potrošili više od 20 milijardi dolara, što je dva puta više nego 2013. godine.

Igre, kao što je Clash of Clans i plaćene video striming usluge poput Netflixa i Hulua su među najuspješnijim aplikacijama u 2015. godini.

“Uzbuđeni smo što korisnici kupuju i koriste naše softverske proizvode za uređaje poput iPhone, iPad, Mac. Zahvalni smo svim developerima koji su kreirali najinovativnije aplikacije na svijetu. Jedva čekamo da vidimo šta će nam donijeti 2016. godina”, rekao je Schiller.

Međutim, kada se odbiju svi porezi i dugovi, App Store je tokom 2015. godine napravio “samo” šest milijardi dolara čistog profita. Apple je od lansiranja tog servisa 2008. godine do sada zaradio nevjerovatnih 40,3 milijarde dolara. (Avaz.ba)

Možda vam se svidi

Leave A Reply