Korijen koji je pet puta je zdraviji od limuna i narandže zajedno, nema šta ne liječi

Koliko je hren zdrav govori činjenica da sadrži pet puta više vitamina C od limuna i narandže..

Hren je oštrog i ljutog ukusa i kada se upotrebljava dovoljne su male količine. Ponekad i ta mala količina umije da vam zapeče nos i oči i da stvori utisak da će vam se sinusi ponovo roditi nakon tog zalogaja.

Hren je oštrog i ljutog ukusa i kada se upotrebljava dovoljne su male količine. Ponekad i ta mala količina umije da vam zapeče nos i oči i da stvori utisak da će vam se sinusi ponovo roditi nakon tog zalogaja.

Koliko je hren zdrav govori činjenica da sadrži pet puta više vitamina C od limuna i pomorandže, a jedine namirnice koje imaju viši sadržaj ovog vitamina su šipak i crna ribizla.

Pored toga, hren je bogat bjelančevinama, ugljenim hidratima, mineralnim solima, betakarotenom, eteričnim uljima, gvožđem, cinkom, kalijumom, magnezijumom, kalcijumom, fosforom i fintocidima, koji predstavljaju prirodne antibiotike.

Hren funkcioniše tako što nadražuje sluzokožu želuca i na taj nači pojačava lučenje žučne kiseline i poboljšava odbrambene mehanizme organizma i njegovo opšte stanje.

Hren ima antibakterijsko, antivirusno i antimikrobno svojstvo, što ga čini nezamjenjivim kod različitih vrsta upalnih procesa, od grla, nosa, sinusa, desni, pluća.

Pokazao se kao veoma delotvoran od liječenja zagnojenih rana i upaljenih čireva na koži prouzrokovanih bakterijskom infekcijom. Takođe, hren se pokazao kao veoma djelotvoran u liječenju reume, neuralgija lica i tijela, bolova u zglobovima i slično.

Međutim, njegovo najvažnije i najjače dejstvo je na respiratorni sistem – koristi se kao domaći lijek za kašalj, zapaljenje sinusa, upalu grla, uha i nosne sluznice, pa sve do blažih oblika bronhitisa i pneumonije, gdje se koristi kao pomoćno ljekovito sredsvo koje otklanja neprijatne i teške simptome bolesti.

Hren je veoma osjetljiv na spoljašnje uslove i najduže što može trajati kada se odstani kora je sedam dana, tako da je djelotvornost fabričkog rena u teglicama veoma upitna. Najefikasniji će biti ukoliko kupite svjež korijen i sami ga narendate.

Zbog svoje jačine, ali i pojedinih sastojaka, savjetuje se umjerena upotreba hrena, a preporuka je da ga izbjegavaju trudnice, osobe sa hipertenzijom i stanjima loše koagulacije (zgrušavanja) krvi, piše “Stil“.

 

 

(Kakanj-X / Zdravlje – (KX) )

Možda vam se svidi

Leave A Reply