Konferencija za medije – Prezentovan novi projekat kakanjskog Muzeja „Mjesec ratnih godina“

0

Danas je u Muzeju Kaknja upriličena konferencija za medije povodom novog projekta Muzeja Kaknja pod nazivom „Mjesec ratnih godina“.

Sve detalje o novom i veoma interesantnom projektu predstavili su učesnici konferencije
– Aldin Šljivo direktor JU KSC Kakanj
– Amra Veispahić kustos
– Dino Begić predsjednik Saveza udruženja boraca Općine Kakanj

Aldin Šljivo, direktor JU KSC Kakanj
- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Novinarima se prvi obratio direktor Aldin Šljivo koji se zahvalio novinarima na interesovanju za ovaj projekat a zatim je govorio generalno o projektu. „Aktivnost Mjesec ratnih godina je aktivnost koju organizuje Javna ustanova Kulturno-sportski centar Kakanj u saradnji sa Savezom udruženja boraca Općine Kakanj. U sklopu ovog projekta pomoći će nam i druge institucije koje se bave ovom tematikom, a u pitanju su tri muzejske institucije iz BiH. Našim sugrađanima i ljudima koji su bili u ratu i sačuvali neke uspomene uputili smo javne pozive kako bismo obogatili ratnu postavku i kakao bi na najbolji način prezentovali našim posjetiocima pojedince detalje iz nesretnog rata. Ciljana skupina ovog projekta su svakako djeca osnovnih i srednjih škola, svi članovi nevladinih organizacija, uposlenici firmi itd. Časovi će se održavati od 16. februara do kraja marta tekuće godine. Od ostalih aktivnosti koje najavljujemo su gostujuće izložbe iz Historijskog muzeja i Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti koje su zakazane za 01. mart 2018. godine. Radi se o izložbi „Lični predmeti iz opkoljenog grada“ i „Ratni dnevnici, svjedočanstva života“.
Također, za prvu polovinu marta ove godine zakazali smo i promociju knjige „Djetinjstvo u ratu“ od autora Jasminka Halilovića.“ naveo je u izlaganju dir. Šljivo.

Amra Veispahić, kustos

Magistrica historije Amra Veispahić objasnila je detaljno sve javne pozive koje smo uputili prema javnostima kako bismo objasnili o čemu se zapravo radi i koji je cilj projekta.
Ono što možete donirati ili posuditi Muzeju Kaknja je fildžan, džezva, pisemo, odijevni predmet koji je naša majka krpila više puta jer nismo imali drugi, posuda ih koje smo jeli u ratu, cipelice, plišani medo i sve ono čega se vi sjećate iz rata za koje vas vežu neke uspomene. Mi vas dakle molimo da to podijelite s nama, a sve u cilju da to sačuvamo za druge generacije i da njima prikažemo rat koji je zadesio Bosnu i Hercegovinu te kako je izgledao život u to vrijeme“, navela je Amra Veispahić.
U sklopu ovog projekta pored navedenih aktivnosti bit će upriličene i različite radionice u Muzeju Kaknja.

Dino Begić, predsjednik Saveza udruženja boraca Općine Kakanj

Dino Begić predsjednik Saveza udruženja boraca Općine Kakanj istakao je kako ćemo kroz ovaj projekat generacijama koje dolaze ostaviti u amanet pisane tragove i historiju rata.“Bilo je i vrijeme da se jedan ovakav projekat organizuje u Kaknju i da djeci objasnimo pravu sliku o ratu koji je zadesio našu državu. Zahvalan sam na inicijativi Javne ustanove Kulturno-sportski centar Kakanj da se ovaj projekat organizuje“, zaključio je u svom izlaganju Dino Begić.


Program MJESEC RATNIH GODINA (pojedine datume JU KSC će naknadno objaviti)

1. ČAS HISTORIJE „1992–1995.“
Realizacija aktivnosti: 19.02.–31.03.2018.; Muzej Kaknja

2. GOSTUJUĆE IZLOŽBE:
a) „Lični predmeti iz okoljenog grada“ – Historijski muzej
b) „Ratni dnevnici – svjedočenja životu“ – Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti
Realizacija aktivnosti: 01.03.2018. godine; Muzej Kaknja

3. PROMOCIJA KNJIGE „DJETINJSTVO U RATU“ – Muzej ratnog djetnistva
Realizacija aktivnosti: druga polovina marta; Muzej Kaknja

4. RADIONICA „RATNE IGRE“
Realizacija aktivnosti: mart

5. REORGANIZACIJA POSTAVKE „KAKANJ U ODBRAMBENO-OSLOBODILAČKOM RATU“
Realizacija aktivnosti: 15. april

6. LITERARNO TAKMIČENJE „PISMO MUZEJU – MOJE ISKUSTVO RATA“
Realizacija aktivnosti: proglašenje pobjednika 15. aprila