Konačno: 90.000 KM za uređenja lijeve obale rijeke Bosne

Osim novih 67 m uređene desne obale rijeke Bosne u blizini ušća Zgošće na čijem se uređenju ovih dana radi, Kakanj će u budućem periodu dobiti uređenu i lijevu obalu na istom području.

U proteklom periodu izvještavali smo u nekoliko navrata da se građani žale da je obaloutvrda na lijevoj obali Bosne nizvodno od Mosta mladih u Kaknju postala leglo zmija što u ljetnom periodu predstavlja veliku opasnost. Opasnost je prisutna i u periodu jeseni, zime i proljeća kada području uz lijevu obalu Bosne prijete poplave.  No, stižu optimistične vijesti da će ovaj problem biti riješen.

Agencija za vodno područje rijeke Save u čijoj nadležnosti je uređenje obala pokrenula je, na traženje Općine Kakanj, aktivnosti kako bi se prije nekoliko godina započeo posao uređenja lijeve obale rijeke Bosne, od Mosta mladih do tzv. Cementarskog mosta.

Za prvu fazu radova koja će značiti uređenje obalne utvrde i izgradnju šetnice, počevši od Mosta mladih pa dalje nizvodno, izdvojeno je 90.000 KM.

poplava lijeva obala

Prije nekoliko mjeseci izvijestili smo da su odobrena određena sredstva za realizaciju ovog projekta, međutim radilo se o malom novčanom iznosu pa je iz Općine Kakanj Agenciji upućen zahtjev da se poveća iznos što je poslije i učinjeno. U prvoj fazi bit će uređen jedan dio obale i u tu svrhu će biti utrošeno 90.000 KM, a ovaj projekat je uvršten u trogodišnji plan Agencije što znači da će svake godine biti odobravana nova sredstava za uređenje jednog po jednog dijela obaloutvrde na lijevoj obali rijeke Bosne.

Da bi u konačnici počeli radovi Agencija treba prethodno provesti tendersku proceduru izbora izvođača radova. Kaknju je odobreno i 75.000 KM u svrhu čišćenja naplavina u koritu rijeke Bosne na području naselja Doboj i Karaulsko Polje, te na ušću Zgošće.

Možda vam se svidi

Comments are closed.