Istina prošlo je mnogo godina od kako smo vjerovali našem nekada jedinom premijerligašu, iako to trenutno nije slučaj budimo optimistični kao i kada smo bili na utakmici FK Mladost DK – NK Gošk Gabela.

Osamdesetiih i dijelom devedesetih o susretu FK Rudar Kakanj i NK Bosna Visoko špekulisalo se uveliko već na početku sezone nešto poput sada dugogodišnjeg sarajevskog derbija između bordo i plavog kluba, te sa velikim iščekivanjem prognozirao rezultat.
Dugogodišnji navijači zeleno – crnog kluba se prisjećaju atmosfere komšijskog derbija, ta strast, motivacija i želja za dominacijom, pobjedom ogledala se kroz višesatni ulazak na stadion gromoglasnim uzvikivanjem „Rudar“ „Rudar“ dok šipka udarcima o bubanj zadaje tempo. Zasluge uglavnom pripadaju tadašnjoj navijačkoj skupini Gusara koja je budila u navijačima ljubav prema klubu koju osjećaju i pri tome istu kroz navijačku pjesmu atmosferu dovodili do usijanja.

Naravno, bilo je dobacivanja, psovki  a nerijetko i tuče. Crjevari nisu mogli tek tako doći do željezničke stanice to je sigurno.

Kako je društvo dobilo prefiks tranzicije i samim tim poprimilo sasvim drugi oblik i funkcionisanje tako se i sport mijenjao. Ustvari, sport je ostao isti ali uprava zajedno sa igračima promjenila je način djelovanja u istom. Na stranu loše stvari, još uvijek postoje srčani i istinski navijači zeleno – crnih spremni na promjenu u svakom trenutku bez obzira na broj padova i vihora koji preplavi stolice na tribinama tokom utakmica. Ruku na srce veliki dio njih je u Green firm-u i Gusarima koji i danas javno ispoljavaju svoj protestni glas u smjeru uprave a još jači motivacioni sa tribina.

To su i vaše komšije, prijatelji, poznanici za koje i ne znate da su strastveni navijači Rudara, jednostavno ne dolaze na tribine kao što su dolazili prije otprilike dvadesetišest godina, izgubili su vjeru, moguće. Međutim vrlo malo je potrebno da se isti vrate na tribine, a to malo želimo sada da probudimo, sada kada je to najpotrebnije.

Zašto ? Zato što želimo naredne godine gledati kakanjski derbi u Premijer ligi baš kao što to gledaju Sarajlije.

Zato ovim putem pozivamo aktivne i neaktivne članove obje navijačke skupine, navijače spavače ali i one koji nisu navijači FK Rudar ali su Kakanjci prije svega. Neka tribine FK Rudara sutra u 17 sati budu ispunjene do zadnjeg mjesta, neka odlučujuća utakmica završi u korist Rudara zahvaljujući vašem prisustvu i dlanovima koji sasvim sigurno daju vjetar u leđa prvoj postavi zeleno – crnih.

FK Rudar Kakanj – NK Bosna Visoko – 17:00 sati – Stadion “Pod Vardom”

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -AB Petrol d.o.o. Kakanj

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here