Komšić za BHT: Srednja Bosna bi mogla ostati bez Hrvata

Željko Komšić, član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda kaže kako se mora odmah prestati s politikom izazivanja svađa i podjela naroda u ovoj zemlji.

– Nastavi li se sa sadašnjom politikom poticanja napetosti unutar Bosne i Hercegovine, najveću cijenu mogli bi platiti Hrvati iz srednje Bosne, kojima prijeti sudbina kakva je zadesila hrvatski narod na teritoriji sadašnjeg bh. entiteta Republika Srpska – upozorio je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda hrvatskog naroda Željko Komšić.

On je u intervjuu za BHT, koji će biti objavljen u četvrtak navečer, kazao kako se mora odmah prestati s politikom izazivanja svađa i podjela naroda u Bosni i Hercegovini, koja ne prijeti toliko Hrvatima na području Hercegovine koliko može imati katastrofalne posljedice po njihove sunarodnjake u srednjoj Bosni.

“Šta ćemo ako nam se dogodi da nam se isele Hrvati iz srednje Bosne, i to ne onako kako su izašli iz Banjalučke biskupije [progonom], nego sada dobrovoljno?”, upitao je Komšić, ocijenivši da bi to bila “katastrofa za narod i za Katoličku crkvu”.

Inače, prema dostupnim statističkim pokazateljima, od prijeratnih 193.000 Hrvata iz srednje Bosne protjerano je ili ih se iselilo više od polovice, što za vrijeme rata, što u poratno vrijeme.

Možda vam se svidi

avatar