Komšić: U građanskoj državi bila bi bolje čuvana naša hrvatska, bošnjačka i srpska prava

Predsjednik demokratske fronte (DF) Željko Komšić izjavio je kako koncept konstitutivnih naroda više ne funkcioniše ni tamo gdje je rođen, u Rusiji, a naročito ne funkcioniše u Europskoj uniji, te da se zbog toga od njega treba odmicati i u Bosni i Hercegovini, jer će on, ocjenio je Komšić, uvijek biti izvor sukoba.

„Koncept konstitutivnosti naroda, ako se čvrsto držimo njega, stalno će biti izvor napetosti, koje, ovisno o situaciji, i u BiH i u regiji i u svijetu mogu prerasti u eventualne konflikte“, rekao je Komšić za PINK TV.

„Zbog toga treba praviti odmak od tog koncepta. Treba se prebaciti na drugi društveni kolosijek i raditi neki novi koncept, koncept građanina koji je, kao i u zapadnim zemljama u centru paženje. To ne znači da mi sa tim konceptom prestajemo biti Srbi, Hrvati, Bošnjaci, Romi, Jevreji…, jer to se ne može ubiti u nama nekim dekretom, mi smo to što jesmo, bilo po rođenju bilo po vlastitom izboru, i to treba poštovati. Ali, u taj koncept građanina može stati sve to. Zašto ja ne bi bio zaštićen kao građanin? Jer, kada sam zaštićen kao građani, onda sam zaštićen i kao Hrvat i kao eventualni vjernik i kao eventualni ateista ili agnostik, jednostavno su zaštićena sva moja prava koja su sadržana u meni. Dakle, koncept građanskog uopće nije u sukobu sa našom etničkom ili religijskom pripadnošću“, ocijenio je predsjednik DF-a, prenosi Patria.

Možda vam se svidi

avatar