Komšić: Tzv. “legitimni predstavnik” nije podsjetio Lavrova na njegov raniji stav o članstvu BiH u NATO-u

O jučerašnjoj posjeti ministra vanjskih poslova Ruske Federacije treba govoriti jezikom činjenica. Lavrov je juče u BiH, doduše u njenom manjem entitetu, odlikovanjem priznanjem koje su dobili ratni zločinci, a da uopšte od strane Predsjedništva BiH nije bio upitan za svoj raniji stav o poštovanju odluke BiH da ide ka NATO-u, kazao je danas predsjednik DF-a i kandidat za člana Predsjedništva, Željko Komšić, stoji u saopštenju za medije Demokratske fronte.

“Gosdpodin Lavrov je kazao da poštuje Dejtonski sporazum. Nije baš jasno zašto Lavrov tvrdi da je Milorad Dodik, čovjek koji otvoreno poziva na razbijanje države Bosne i Hercegovine, privržen očuvanju Dejtonskog sporazuma. Očito da su Lavrov i Rusija za nezavisnu BiH taman toliko koliko je Milorad Dodik sa svojim pozivima na otcjepljenje manjeg bh. entiteta, za poštivanje Dejtonskog sporazuma. No, tako to biva kada se propusti od strane izabranih predstavnika Lavrova podsjetiti na njegove riječi. Onda dođemo do toga da Dodikove riječi o poštivanju Dejtonskog sporazuma postanu riječi Sergeja Lavrova”, rekao je Komšić.

Međutim, dodaje Komšić, postoji potreba, kada to već ne čini Predsjedništvo u zvaničnim susretima sa predstavnicima Ruske Federacije, da se još jednom podsjeti na stav iste te Ruske Federacije u pogledu članstva BIH u NATO-u, izrečen u periodu kada u Predsjedništvu BiH nisu sjedili “legitimni predstavnici” Hrvata, za razliku od danas kada eto sjede i namjeravaju tu još da ostanu”, kaže Komšić.

“Tadašnja poruka ministra Lavrova upućena Predsjedništvu BIH bila je da je Rusija načelno protiv proširenja Nato saveza, ali, ako je NATO naš izbor, Rusija će poštovati takvu odluku institucija BiH. Ta odluka Predsjedništva BiH bila je jednoglasna i nikada nije bila opozvana, povučena ili promijenjena. Neka “legitimni” predstavnik Hrvata koji NATO put nije pomakao sa mjesta na kojem sam ga ja kao “nelegitimni” ostavio, sada pojasni građanima BiH, naročito Hrvatima, zbog čega jučer Lavrova na taj stav Bosne i Hercegovine nije podsjetio? Zbog čega je to prešutio? Biću slobodan da kažem, jer se takve stvari ne smiju prećutati, da je samoproglašeni “legitimni predstavnik” protiv našeg NATO puta i da zajedno sa Dodikom radi za Rusiju.

Člana Predsjedništva iz reda Bošnjaka nemam šta pitati, on je u manjini,kao što je i u manjini opredjeljenje u Predsjedništvu za NATO put BiH”, rekao je Komšić. Od građana BIH zavisi hoće li se taj odnos promijeniti.

Komšić je dodao da “legitimni predstavnik” i lažni zagovornik NATO puta ipak može biti zadovoljan, jer mu je jučer Lavrov poručio: “Dajte nam sve želje, Rusija je tu”. A želje “legitimnog” su odavno poznate: izmjena Izbornog zakona i njegovo ustoličenje za “vječnog legitimnog”. Ni tada, ni sada, ni u budućnosti, to im neće proći! Ni sa Rusima niti bez njih”, poručio je Komšić.

Možda vam se svidi

Leave A Reply