Komšić: Moguće je da imamo novog kandidata za VM ili da prihvatimo ponudu od HDZ-a

U 17 sati počela je sjednica Predsjedništva Demokratske fornte, a Željko Komšić, lider ove pratije kazao je da će razmatarti ponudu koja je stigla, piše agencija Patria.

Kako je pojasnio Komšić HDZ, odnosno Dragan Čović, je spreman prihvatiti da DF zadrži Slavka Matanovića kao kandidata za ministra iz reda Hrvata u Vijeću ministra BiH pod uslovom da se Milan Mandilović u Vladi FBiH izjasni kao kandidat iz reda Ostalih.

komsic izetbegovic radmanovicMeđutim, Komšić je kazao da je moguće da DF promijeni kandidata za Vijeće ministara, a da zadrži sve srpske pozicije u Vladi FBiH.

Inače, Bakir Izetbegović, zamjenik predsjednika SDA i Dragan Čović, lider HDZ-a BiH razgovarali su danas o problemima koji su se desili prilikom uspostave vlasti, tačnije Vlade FBiH.

Čović je kazao da ukoliko ne dođe do formiranja Vlade FBiH i Vijeća ministara do utorka može se objaviti da koalicija ne postoji.

– Ne treba da izađemo iz trećeg mjeseca, a da nemamo izvršnu vlast. Očito postoji problem u komunikaciji. Izetbegović će se sastati sa Željkom Komšićem, a kasnije ćemo svi međusobno razgovarati kako bismo otklonili izmišljene probleme oko nacionalne strukture. Evidentno neko vještački to unosi u cijeli proces da bi se proces blokiranja vlasti nastavio do trećeg mjeseca – rekao je Čović.

Dalje je dodao da svako može da se izjasni kako želi kada je riječ o nacionalnim strukturama i o tome da li pripada nekom od konstitutivnih naroda ili ne pripada kao u ovom slučaju.

– Oko toga ne bih špekulirao i svaka od strana je prije potpisivanja imena članova Federalne vlade od strane predsjednika i potpredsjednika Federacije ako ima nešto sporno trebala kazati ko čini strukturu te vlasti, a ne doći na Predstavnički dom i otvoriti to pitanje. HDZ BiH je u ponedjeljak pred javnosti predstavio svoje ministre i predsjedniku F BiH i budućem predsjedavajućem VM – rekao je Čović i dodao da HDZ i dalje ostaje kod svog stava da će u Vladu F BiH predložiti pet Hrvata i jednog Srbina.

Bakir Izetbegović je kazao da se susreo sa Čovićem te da su razgovarali.

– Nadam se da ću se danas, eventualno sutra sresti i sa Komšićem i da ćemo krenuti u razrješavanje ove situacije koju imamo i  sa formiranjem Vijeća ministara i Federlane vlade. Ne bih mogao govoriti detalje dok ta stvar ne bude definitivno završena – kazao je Iztebegović.

On je dodao da je sa Čovićem razgovarao o nečemu što je na tragu rješenja ako to prihvati  Komšić.

Rekao je da je jedna od mogućnosti rješavanja krize ta da se Milan Mandilović izjasni kao ostali, a ne kao Srbin, jer se tako izjasnio na izborima.

Možda vam se svidi

Comments are closed.