Komšić: Dobili smo više glasova od HDZ-a i ne želimo devalvirati ulogu naših glasača

Jedini zahtjev Demokratske fronte (DF) u procesu formiranja vlasti jeste da se poštuju izborni rezultati.

Uslov HDZ-a je da ima veći nivo u vlasti nego što imaju izborni rezultat. Dobili smo više glasova od HDZ-a i ne želimo devalvirati ulogu naših glasača – kazao je večeras predsjednik DF-a Željko Komšić, gostujući u Dnevniku “D” Federalne televizije, piše “Fena”.

On smatra da se u pregovorima za formiranje vlasti došlo u trenutnu poziciju zbog HDZ-a, iako je DF svjestan da su HDZ i SDA nezaobilazni faktor u tom procesu. Podvlači da DF ne želi ići u vlast ako se neće konkretno raditi, već samo fokusirati na ministarske ili direktorske pozicije.

Komšić podsjeća da je potpredsjednik SDA Bakir Izetbegović u početku bio dosta “tvrd” u stavu da HDZ-u pripada pet ministarskih pozicija, ali je Dragan Čović postavio zahtjev i za šestim ministarskim mjestom.
“Sporno u pregovorima postalo je Ministarstvo finansija FBiH. Ako se HDZ-u da pozicija u tom ministarstvu, tada će HDZ i SNSD imati većinu u Upravnom odboru Uprave za indirektno oporezivanje i Fiskalnom vijeću, čime će upravljati svim državnim resursima. Jer, to su tijela koja odlučuju o tokovima novca, odnosno kako se javni novac prikuplja i kome usmjerava”, kazao je on.

Komšić je stava da HDZ i SDA šalju poruku da DF može biti u vlasti, ali pod uslovima koje postavljaju te dvije stranke. Podvlači da će DF podržati pronalazak novog partnera u formiranju vlasti i pravljenju manjinske vlade.

“Naravno da ćemo biti protiv svega što mislimo da je loše za BiH, ali zašto bi blokirali nužne procese”, ustvrdio je on.

Komentirajući da li će se DF vratiti pregovorima za formiranje Federalne vlade, istaknuo je da ta stranka “ne zna čemu treba da se vrati”.
“Neka se HDZ i SDA dogovore šta oni u stvari hoće i neka kažu šta je to”, podvukao je on.

Komšić je kratko prokomentirao i mogućnost ujedinjenja ljevice u BiH, naglašavajući da to nije tako lak fizički proces, već da zavisi od tri ključne stvari – vanjskih uvjeta, unutrašnjih odnosa u strankama i preciznog definiranja ideološke platforme takve ljevice.

Možda vam se svidi

Comments are closed.