Kompanija Prevent Visoko učestvuje u projektu „Kupi markicu ne plaćaj participaciju“

Predstavnici kompanije Prevent Visoko posjetili su Zavod zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona kako bi se iz prve ruke upoznali sa prednostima i načinom korištenja markica zdravstvenog osiguranja, te dogovorili kupovinu istih za uposlenike ove kompanije.

Direktorica Subašić pojasnila je prednosti markice, a najveći benefit osjetilo bi radno aktivno stanovništvo iz razloga što ta kategorija nije oslobođena plaćanja participacije.

– U praksi to znači da radno sposobno stanovništvo plaća prvi pregled kod ljekara primarne zdravstvene zaštite 2 KM, prvi pregled u konsultativno-specijalističkoj zdravstvenoj zaštiti plaća se 4 KM, laboratorijski nalazi se kreću u rasponu od 2 KM do 15 KM, hormomi štitne žlijezde, UZV 10 KM-15 KM po organu, CT dijagnostika od 50 KM-100KM, magnetna rezonanca 100 KM, BO dan u bolnici 5KM itd, mamografija, razbijanje kamenca u bubregu, zatim fizijatrijske usluge, spirometrija – kazala je između ostalog direktorica Subašić.
Dodatno, penzioneri, djeca, RVI i druge kategorije koje su inače oslobođene plaćanja participacije, kupovinom markice ne bi plaćali 1 KM po receptu za lijekove sa Esencijalne liste.

Možda vam se svidi

Leave A Reply