KOMENTAR: Spremaju li novi genocid u BiH, ili ga mi spremamo!?

0

Prošlo je 24 godine od događaja koji se dogodio u našoj državi a zaprepastio je ne  samo region i Evropu, već cijeli svijet.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Bilo je to 1995. godine, ne tako davne kao što se nekima čini, a posebno nije ‘davna’ zbog događaja koji su odvijali se u tom periodu. Ne znam… Nisu to ni događaj, niti čin, niti .. To je nešto imaginarno, nešto što ni u najboljim horor filmovima ne možete pogledati, takav scenarij ne može napisati ni scenarista koji boravi na medicinskom odjelu čije prozore štite demiri…

Ne sjećam se, ali shvatam

Istina je da ja nisam ‘bio svjestan’ u to vrijeme, jer sam rođen samo tri godine prije kada je to sve počelo.

Pitate se zašto pišem ako ‘ne znam ništa o tome’!?

Ali, pišem…Pišem iz bijesa,  gnjeva sa koji osjećam prema sebi, prema drugima ponajviše ( da budem iskren), ali nisam neko ko je sklon nasilju, pa sam primoran to manifestovati preko tastature.

Ne treba biti mnogo pametan a isto tako i ‘svjestan’  da ovo vidiš, shvatiš a osjetiti MORAŠ. Ako si čovjek… Ako nisi, dajem sebi slobodu da kažem da si isti/a kao onaj ko je ovo činio.

Pogledaj ovaj video detaljno (bez ubrzavanja), poslušaj, razmisli…

Osman Cvrk, u to vrijeme sa 15 godina, otišao je sa svojim ocem i bratom u šumu iz koje se vratio samo njegov brat.

Cijelu priču, mogli ste poslušati od njegove majke koja se i 24 godine poslije suzdržava, iako joj to ne uspijeva, da ne zaplače.

Kako i ne bi, Osman bi danas imao 39 godina, sretno živio uz majku i svog brata. Radovao bi se svojoj djeci, a možda i unucima, ali mu to nisu dozvolili krvnici, kojima Osmanov narod za njegovu svirepu smrt šuti samo prati i ne djeluje…

Bijesan na sebe, na druge…

Bijesan sam na poiltičare čiji je cilj samo da svoj ugled grade na žrtvama 11. jula, bijesan sam na one koji 11. juli samo gledaju kao priliku za zaradu, bijesan sam na firme, organizacije i grupe koje dolaskom u Srebrenicu svakog  11. jula samo idu samo da bi skrenuli drugima pažnju da su tu. Posebno sam bijesan i osjećam gnjev prema svojim vršnjacima koji počinjeni genocid u Srebrenici samo obilježavaju promjenom slike profila 11. jula i story slikom.

A već dan poslije, nastavljaju sa svojim uobičajenim navikama BEZ NAUČENE LEKCIJE!

Nad Bošnjacima nije slučajno izvršen genocid

Težak podnaslov, a još teže je povjerovati u to. Upravo je to razlog zašto je on istinit, ne znamo prihvatiti grešku i raditi na tome da je popravimo i više ne ponavljamo. Ne znamo primiti kritiku.Ne priznavanje greške vodi do njenog ponovnog ponavljanja, ponavljanje je uzrokovano vještačkom demencijom.

Koliko god me  prezirali što sam to napisao, kao argument brojni su primjeri da, nažalost, govorim istinu.

Nakon 24 godine obilježavanja, ponavljanja i sjećanja na počinjeni genocid u Srebrenici, priznatog od većine država svijeta i potvređog u Hagu izrečenim optužnicama vođama krvnika i danas šutimo na negiranje genocida iz susjedne nam države, ali negiranja i iz države u kojoj je počinjen.

Mladen Grujičić, načelnik Općine Srebrenica  samo dan prije obilježavanja genocida počinjenog u ovoj općini izjavio je sljedeće:

– Svaki gubitak je težak, znam na sopstvenoj koži. Ali definicija zločina je urađena da ne odgovora istini i stvarnom stanju na terenu. Pozivam sve institucije da dokažu istinu i ja ću je prihvatiti. Istina je da ta brojka nije validna. Ukoliko ja dokažem da jedan čovjek iz Potočar da je živ onda ta brojka više nije 8.372, nego je 8.371, ali se po tom pitanju ništa ne mijenja. Nikad se nije revidirao spisak- rekao je Grujičić.

Mediji su upozoravali na ovu izjavu, ali mi smo ostali mirni, kao da se ništa ne dešava.

Historija se ponavlja, istina ili ne?

Narodna skupština Republike Srpske  jučer je održala  5. posebnu sjednicu. Najveću pažnju, svojim bijednim izjavama bez argumenata, izazvao je predsjedavajući  Predsjedništva BiH Milorad Dodik, izjavivši prisutnima, ali i širem auditoriju koji su pratili sjednicu putem televizije, da će „Bošnjaci nestati ukoliko ovako nastave…“

Lično me je ova izjava podsjetila, na izjavu koju sam više puta slušao (gledao) na televiziji i internetu. U nastavku pisana i video izjava, dalje procjenite sami.

“…put kojim vodite Bosnu i Hercegovinu je ista ona autostrada pakla i stradanja kojem su pošle Slovenija i Hrvatska. Nemojte misliti da nećete odvesti Bosnu i Hercegovinu u pakao a Muslimanski narod možda u nestanak,jer Muslimanski narod ne može da se odbrani ako bude rat ovdje …  – rekao je Radovan Karađić, osuđeni krvnik pred parlamentom Republike Bosne i Hercegovine 17.oktobra 1991. godine.

Našom šutnjom, nepromišljenim akcijama, potezima pojačavamo zaborav na one koji su dali svoje živote da bi ja ovo pisao a vi čitali.

I ne, ne radi se u ovom tekstu o osveti. Radi se o borbi protiv zaborava, ali pravim alatom i širenjem istine a ne promjenom insta storyja ili slike profila 11 jula!