Kombinacija namirnica koja je najbolja zaštita od raka debelog crijeva: Kako tanjir treba da izgleda

Flavonoidi su jedinjenja koja su prirodno prisutna u voću i povrću. Naučnici već 20 godina znaju da mogu spriječiti rak debelog crijeva, ali nisu u potpunosti razumjeli temeljnu biologiju.

Međutim, uvidjeli su da derivat salicilne kiseline nazvan 2,4,6-trihidroksibenzojeva kiselina može usporiti rast ćelija raka.

Međutim, uvidjeli su da derivat salicilne kiseline nazvan 2,4,6-trihidroksibenzojeva kiselina može usporiti rast ćelija raka.

Flavonoidi se počinju razgrađivati ​​nakon što uđu u crijeva, a bakterije crijeva smanjuju dalje u metabolite kad uđu u debelo crijevo.

Promatrajući ove procese, naučnici su predložili da se antikancerogeni efekti flavonoida događaju zbog njihovih metabolita. Jedan od tih metabolita je molekul 2,4,6-THBA. Istraživanje na 2,4,6-THBA otkrilo je da metabolit ne može ući u ćelije bez pomoći transportera proteina zvanog SLC5A8.

Zato naučnici preporučuju da najmanje dvije trećine tanjira napunimo povrćem, voćem, cjelovitim žitaricama te mahunarkama, a trećinu, pa i manje od toga, proteinima životinjskog porijekla (meso, piletina, riba, jaja, mliječni proizvodi), piše “Klix“.

 

 

(Kakanj-X / Zdravlje – (KX) )

Možda vam se svidi

Leave A Reply